Echipele DEER – Electrica împreună cu polițiști și jandarmi desfășoară ample acțiuni privind furturile de energie în întreaga țară. Se lasă cu amenzi și închisoare pentru intervenții artizanale asupra echipamentelor electroenergetice

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Echipele DEER – Electrica împreună cu polițiști și jandarmi desfășoară ample acțiuni privind furturile de energie în întreaga țară. Se lasă cu amenzi și închisoare pentru intervenții artizanale asupra echipamentelor electroenergetice
  • Distribuție Energie Electrică Romania operează în 18 județe, reprezentând 40,7% din teritoriul României și deservește peste 3,8 milioane de utilizatori

Distribuție Energie Electrică Romania SA (DEER), companie a Electrica, derulează ample acțiuni, în toate sucursalele, pentru combaterea consumului fraudulos de energie electrică. Până acum, s-au desfășurat controale/verificări  în  Mureș, Brașov, Odorheiu Secuiesc.

Astfel, în data de 17.02.2021, echipele Departamentului de Investigații Energetice din cadrul DEER, împreună cu echipe de electricieni din cadrul Sucursalei Mureș, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Mureș și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Mureș au organizat o acțiune de verificare a instalațiilor de alimentare cu energie electrică a utilizatorilor din localitatea Cuieșd, din județul Mureș. Scopul acțiunii a fost de prevenire și combatere a sustragerilor de energie electrică.

Din totalul instalațiilor verificate au fost identificate 3 locuri cu consum neautorizat de energie electrică, prin intervenții artizanale asupra echipamentelor electroenergetice, potrivit unui comunicat al DEER. Aceste branșamente neconforme implică un risc major pentru populația din zonă, pot crea perturbaţii în reţeaua de alimentare cu energie electrică sau pot provoca electrocutări ori incendii, explică reprezentanții companiei.

De asemenea, echipele Departamentului de Investigații Energetice din cadrul DEER, în colaborare cu Poliția Municipiului Brașov și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Brașov au organizat o acțiune de verificare a instalațiilor de alimentare cu energie electrică a utilizatorilor din localitatea Săcele, județul Brașov. Din totalul instalațiilor verificate, au fost identificate 3 locuri cu consum neautorizat de energie electrică, prin intervenții artizanale asupra echipamentelor electroenergetice.

O acțiune similară s-a desfășurat în Odorheiu Secuiesc. Din totalul instalațiilor verificate pe parcursul primelor două acțiuni desfășurate până acum, au fost identificate 9 locuri cu consum neautorizat de energie electrică, prin intervenții artizanale asupra echipamentelor electroenergetice, precizează DEER.

Potrivit prevederilor Art. 92 alin. (1) şi alin. (2) din Legea 123/2012 – Legea energiei electrice şi a gazelor naturale: „Deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.” De asemenea, potrivit alin. (4), chiar şi tentativa la infracţiunile menţionate se pedepseşte.

Electrica a anunțat, în ianuarie, că sprijină investigaţia demarată de autorităţi în ceea ce priveşte furturile de energie electrică. “Electrica aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte astfel de practici și asigură toate părțile interesate că, în absolut toate situaţiile de acest fel, societățile din cadrul Grupului Electrica cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, prin punerea la dispoziție cu celeritate a documentelor şi informaţiilor necesare, inclusiv a rinclusiv a rezultatelor anchetelor interne desfăşurate în ultima perioadă”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica.

Distribuție Energie Electrică Romania SA (DEER) operează 198.988 km de linii electrice, în 18 județe, din trei zone geografice ale țării, reprezentând 40,7% din teritoriul României și deservește peste 3,8 milioane de utilizatori.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *