Electrica, campioană la procese: 62, din care 26 cu ANRE

Publicat pe Categorii Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Electrica, campioană la procese: 62, din care 26 cu ANRE
  • Compania și filialele sale cer anularea Ordinelor ce stabilesc tarifele de distribuție

Activitate intensă în plan juridic la Electrica: are la activ 62 de procese. Compania și filalele sale sunt parte în litigii în materie fiscală (cu ANAF),  procese  împotriva Curții de Conturi, cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și Fondul Proprietatea. Potrivit Raportului anual al Consiliului de Administrație privind activitatea Electrica în 2015,  21 de litigii sunt considerate semnificative, având o valoare de peste 500 mii euro.

procese

Litigiile grupului Electrica cu ANRE din 2015 și 2016  sunt în număr de 26. Electrica  şi filialele sale – Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud – au solicitat anularea Ordinului ANRE nr.146/2014, dosarele fiind în curs de soluționare la Curtea de apel București. Un rezultat favorabil a obținut Filiala de Distribuție a Electrica Transilvania Nord, caz în care Curtea de apel București a admis în parte acțiunea de anulare a Ordinului Președintelui ANRE nr. 155/2014 cu privire la stabilirea tarifului de distribuție. Hotărârea a fost însă atacată cu recurs.

Totodată, Electrica și filialele sale au reacționat la decizia ANRE de eliminare a pragului minim privind scăderea tarifelor de distribuţie, solicitând anularea Ordinului ANRE în instanță. Compania a fost nevoită,  în acest an, să stabilească tarife mai mici –  cu peste 14% – pentru operaţiunile de distribuţie. Compania și filialele au introdus acţiuni în instanţă pentru suspendarea şi anularea ordinului ANRE 165 din decembrie anul trecut, prin care se modifică metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice. Practic, Ordinul 165 elimină limitele inferioare ale scăderilor, dar le păstrează pe cele pentru creşteri. Anterior, normele ANRE prevedeau că tarifele de distribuţie pot varia anual în termeni reali cu maxim 10% pentru tarifele specifice de distribuţie şi cu 7% pentru tariful mediu ponderat. Filiala Electrica Transilvania Nord nu a cerut instanţei suspendarea şi anularea parţială a ordinului ANRE prin care i-au fost aprobate tarifele, întrucât acestea au scăzut cu mai puţin de 7% şi nu ar fi depăşit oricum limita existentă până la începutul lunii decembrie.

Fondul Proprietatea cere anularea hotărârilor AGA prin care a fost aprobată strategia de guvernanță corporativă

Acționarul minoritar semnificativ al grupului – Fondul Proprietatea  a dat ceva  bătăi de cap conducerii Electrica, contestând Strategia de Guvernanță Corporativă Unitară („SGCU’’), implementată la nivelul grupului. Printre argumentele invocate de Fondul Proprietatea se numără: eliminarea unor funcții importante de conducere executive la nivelul filialelor Electrica; intervenție în acțiunile Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud și Electrica Furnizare, prin aceea că Electrica si filialele sale sunt considerate operatori integrați vertical și ar trebui să fie independente din punct de vedere al organizării și conducerii, în conformitate cu obligațiile de separare prevăzute de Legea Energiei. Această strategie ar conduce la pierderi sau la diminuarea profitului pentru filiale și Electrica Furnizare ca urmare a achitării, de către acestea, a prețurilor aferente serviciilor care vor fi prestate de Electrica și, prin urmare, la pierderea dividendelor ce revin Fondului Proprietarea, au susținut reprezentanții acționarului minoritar semnificativ. Ca atare, Fondul Proprietatea a solicitat Electrica să renunțe la aprobarea Strategiei în AGA, însă aceasta a fost aprobată cu mențiunea că contractele de mandat/de prestări servicii și contractele de reprezentare în legătură cu Strategia vor fi aprobate ulterior de către Consiliul de Administratie. Ca urmare, Fondul Proprietatea a solicitat ulterior, anularea fiecărei hotărâri A în Instanță. În prezent, Electrica este angrenată în 4 astfel de litigii cu Fondul Proprietatea.

Plângeri împotriva procedurilor de executare silită inițiate de  ANAF

Referitor la unele litigii în materie fiscală, Electrica a depus câteva plângeri împotriva procedurilor de executare silită inițiate de către ANAF și a solicitat anularea mai multor decizii emise de către această autoritate, decizii ce impun obligații fiscale suplimentare asupra comapniei de 64,5 milioane RON ( reprezentând impozit pe profit, impozit pe venit și contribuții de sănătate/asigurări sociale).

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *