Electrica contestă în instanță o amendă a Consiliului Concurenței de 10,8 mil. lei

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Electrica contestă în instanță o amendă a Consiliului Concurenței de 10,8 mil. lei

Electrica a decis să conteste în instanţă amenda de 10,801 milioane de lei, reprezentând 2,98% din cifra de afaceri totală aferentă anului financiar 2016, aplicată de Consiliul Concurenţei, în urma unei investigaţii extinse privind comercializarea de contoare şi echipamente conexe de măsurare a energiei electrice în România, în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada cuprinsă între sfârşitul lunii noiembrie 2008 şi finele lunii septembrie 2015, potrivit unui raport transmis de companie Bursei de Valori București. Sancţiunea aplicată Electrica constă într-o amendă în cuantum de 10.800.984,04 lei, reprezentând 2,98% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar 2016.

“La data de 4 ianuarie 2018, societăţii energetice Electrica i-a fost comunicată deliberarea Plenului Consiliului Concurenţei în investigaţia declanşată în baza Ordinului nr. 577/23.09.2015 al preşedintelui Consiliului Concurenţei, extinsă în ceea ce priveşte Electrica în data de 28.08.2017, prin care a fost constatată încălcarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 şi ale art. 101 alin. (1) din TFUE de către mai multe societăţi, care au comercializat contoare şi echipamente conexe de măsurare a energiei electrice din România în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015 şi de către Electrica, în calitate de facilitator, în perioada 24 noiembrie 2010 – 30 septembrie 2015”, se precizează în raportul companiei.

Reprezentanții Electrica precizează că la stabilirea cuantumului amenzii s-a ţinut cont de faptul că Electrica a colaborat “în mod efectiv şi deplin cu Consiliul Concurenţei pe parcursul procedurii de investigaţie, în afara domeniului de aplicare a politicii de clemenţă şi dincolo de obligaţia legală de a coopera şi că pentru prima dată se reţine calitatea de facilitator în sarcina unei întreprinderi care organizează proceduri de achiziţie publică”.

“Electrica aduce la cunoştinţa investitorilor şi a tuturor celorlalte persoane interesate că în săvârşirea faptelor reţinute de către Consiliul Concurenţei nu au fost implicate persoane care aveau putere de reprezentare a societăţii şi nici nu au acţionat în temeiul unui mandat acordat de societate, sens în care compania a derulat anchete interne, iar în urma acestor demersuri interne va proceda la adoptarea măsurilor legale care se impun. Electrica a aplicat şi continuă să aplice o politică de toleranţă zero faţă de orice încălcări ale legilor în vigoare, inclusiv ale legislaţiei concurenţei. În acest sens, Electrica a promovat în mod constant, atât în regulamentele şi procedurile interne, cât şi în relaţia cu partenerii de afaceri, cu titlu de principiu, respectarea normelor de concurenţă, protejarea concurenţei loiale şi corectitudinii în afaceri”, se afirmă în raportul transmis BVB.

Ca urmare, Electrica contesta în instanţă amenda aplicată de Consiliul Concurenţei. “În contextul în care Electrica a colaborat deplin, dincolo de obligaţia legală de a coopera cu Consiliul Concurenţei pe parcursul acestei investigaţii, în scopul identificării comportamentelor de natură a afecta societatea, şi având în vedere faptul că Electrica nu este producător de contoare electrice, considerăm că nu se poate reţine faptul că societatea a participat la vreo înţelegere de împărţire a pieţei comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România şi, în acest sens, înţelegem să contestăm în instanţă decizia Consiliului Concurenţei”, se precizează în documentul transmis BVB spre informarea acționarilor și investitorilor companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *