Electrica a intrat pe pierdere în T1: 51 milioane lei

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Electrica a intrat pe pierdere în T1: 51 milioane lei

Societatea energetică Electrica a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere netă de 51,217 milioane lei, față de un profit de 141,805 milioane lei raportat la finele lunii martie 2016, conform datelor companiei remise Bursei de Valori București.

Grupul a înregistrat o pierdere operațională de 46,9 milioane lei, în perioada ianuarie-martie 2017.”Această scădere a fost cauzată, în principal, de conjunctura excepțională înregistrată în piața de energie în acest trimestru. Pe fondul celor mai mari vârfuri de consum național din ultimele decenii, nivelurile ridicate record ale prețului energiei au afectat întreaga piață. Prețul energiei electrice pe Piața pentru Ziua Următoare a atins un nivel maxim de 680 RON/MWh, față de o valoare obținută de aproximativ 180 RON/MWh pentru luna ianuarie în ultimii ani”, se menționează într-un comunicat al companiei.

Veniturile grupului au fost în T1 de 1,389 miliarde lei, fiind similare cu cele de anul trecut, de 1,399 miliarde lei. Pe segmentul de furnizare, veniturile nete au crescut cu 0,5%, dar nu în același ritm cu creșterea prețului de pe piață din cauza limitărilor de reglementare, precum și a celor contractuale. În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au crescut cu 6,7%, pe fondul majorării cu 3,9% a cantităților distribuite.

Potrivit reprezentanților companiei, determinat de creșterile prețului de pe piață, costul cu achiziția de energie electrică a crescut cu 192 milioane lei (25%), la 952 milioane lei în T1 2017, de la 760 milioane lei în T1 2016. Achiziția de energie electrică a reprezentat principalul cost la nivel de Grup, reprezentând 68,6% din venituri în T1 2017 și 54,3% în T1 2016. Creșterea este rezultată, în principal, din mărirea semnificativă a prețului de achiziție a energiei în lunile ianuarie și februarie, când s-au atins valori istorice maxime, în contextul dezechilibrelor majore înregistrate pe piața de energie. În luna ianuarie 2017 s-a înregistrat o creștere a prețului mediu bandă în PZU cu 83% în comparație cu luna ianuarie 2016, reprezentând o diferență de 153,36 lei/MWh. În februarie 2017 creșterea prețului a fost de 105% raportat la aceeași perioadă din 2016, ceea ce a însemnat o diferență de 124,71 lei/MWh. În martie 2017, raportat la 2016, prețul a continuat să fie cu 42% mai mare, reprezentând un plus de 49,03 lei/MWh, se mai arată în comunicat.

„Așa cum s-a semnalat public încă din luna ianuarie, condițiile meteo extreme au crescut cererea de energie electrică și, în același timp, au afectat mai multe tehnologii de producere a energiei și au determinat dezechilibre majore în piața de energie la începutul acestui an. Aceste dezechilibre au influențat, cum era de așteptat, costurile cu achiziția de energie și, implicit, rezultatele financiare înregistrate în primele trei luni din 2017. Nivelurile record atinse de prețurile energiei electrice tranzacționate pe piețele centralizate, precum și numeroasele notificări de denunțare a contractelor de furnizare încheiate prin platformele centralizate, pe fondul absenței unor mecanisme adecvate de reglare a pieței, au afectat atât operatorii de distribuție, cât și furnizorii de ultimă instanță. În mod responsabil, în toată această perioadă dificilă, ne-am respectat angajamentele și am luat toate măsurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor casnici și a celor non-casnici, beneficiari ai serviciului universal, asumându-ne costurile mai mari cu achiziția energiei. Considerăm însă că sunt necesare mecanisme clare și eficiente de prevenire a unor potențiale situații similare, astfel încât să fie asigurată protejarea atât a consumatorului final, cât și a companiilor ce activează în mediul reglementat”, a declarat Cătălin Stancu, director general Electrica.

În ceea ce privește cheltuielile cu salariile și beneficiile angajaților, acestea au scăzut cu 11,5 milioane lei (7%), la 149 milioane lei, ca urmare a măsurilor de optimizare a activităților Grupului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *