Electromontaj anunță că a început lucrările de modernizare a AHE Vidraru. Colegii noștri sunt în faza de evaluare și planificare a lucrărilor, se precizează într-o postare a companiei pe Linkedin.
Sursă foto: Electromontaj, Linkedin
Hidrocentrala Vidraru, cu o putere instalată actuală de 220 MW și o producție medie anuală de 400 GWh, este crucială pentru sistemul energetic național. Prin acest proiect, vom crește puterea instalată la 244 MW, îmbunătățind semnificativ eficiența și siguranța acestei infrastructuri vitale, precizează Electromontaj.
La începutul lunii iulie, Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica verde din România, a semnat ordinul de începere a lucrărilor de retehnologizare a AHE Vidraru, un proiect de importanță strategică pentru Sistemul Energetic Național (SEN). Ceremonia de semnare a avut loc la CHE Vidraru, un simbol al ingineriei romanesti și al excelenței tehnologice.
Sursă foto: Electromontaj Linkedin
Contractul a fost adjudecat de Asocierea formată din Electromontaj, Koncar – Engineering Co. Ltd. și Butan Grup și are o valoare de 188.382.021 euro. Această investiție majoră va aduce tehnologii de ultimă generație și soluții inovatoare pentru modernizarea și optimizarea funcționarii CHE Vidraru, contribuind semnificativ la stabilitatea și eficiența rețelei energetice naționale, precizează Hidroelectrica.
Obiectivele retehnologizării sunt:
- creșterea puterii active a fiecărui hidroagregat de la 55 MW la minim 58,8 MW, cu menținerea debitului maxim evacuat de 22,5 mc/s pe agregat (respectiv 90 mc/s total centrală);
- creșterea randamentelor hidroagregatelor și implicit a randamentului global al amenajării; creșterea performanțelor și rentabilității investiției peste nivelul inițial;
- creșterea fiabilității, a disponibilității și a siguranței în exploatare pentru toate echipamentele și instalațiile Amenajării, dar și asigurarea volumului și a calității serviciilor de sistem furnizate de CHE;
- introducerea unui sistem care să permită monitorizarea și comanda centralizată din DHA/DEN, realizându-se astfel premisele flexibilității monitorizării funcționării CHE;
- pregătirea echipamentelor și instalațiilor din CHE Vidraru și de la celelalte obiecte ale amenajării pentru un nou ciclu de funcționare.
Centrala Hidroelectrică Vidraru, situată pe râul Argeș, utilizează potențialul energetic al acestuia pe un sector de 28 km, fiind una dintre cele mai importante instalații hidroelectrice din România. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării sale, al cincilea din Europa și al nouălea în lume, având o înălțime de 317 metri și o lungime de 678 metri. Centrala hidroelectrică are o putere instalată de 220 MW și produce anual în medie 3508 GWh.