Enel Energie nu scapă de CE Hunedoara. Va continua să livreze energie în calitate de FUI obligat, nu de furnizor concurențial

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Flux energetic, Minerit, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Enel Energie nu scapă de CE Hunedoara. Va continua să livreze energie în calitate de FUI obligat, nu de furnizor concurențial
  • Corpul de control al ministrului Energiei este la CE Hunedoara. Se verifică contractele, achiziţiile şi rezultatele economice ale societăţii

De la 1 ianuarie, Furnizorul de Ultimă Instanţă obligat Enel Energie a preluat locurile de consum aparţinând Societății Complexul Energetic Hunedoara ca urmare a expirării duratei de valabilitate a contractelor de furnizare încheiate pe piața concurențială.

CE Hunedoara s-a adresat ANRE, în data de 6 ianuarie, informând asupra faptului că Enel Energie a decis să sisteze furnizarea energiei electrice către două locuri de consum aferente contractelor de furnizare a energiei electrice la consumatorii eligibili, începând cu data de 01.01.2020, acestea aflându-se în situația de a nu mai avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio sursă. Compania a solicitat, totodată, preluarea de către furnizorul de ultimă instanță a locurilor de consum.

ANRE a cerut Enel Energie informaţii suplimentare pentru verificarea îndeplinirii condițiilor necesare preluării locurilor de consum de către FUI, potrivit unui document al reglementatorului. Au fost analizate contractele de furnizare încheiate pe piața concurențială între Enel Energie și Complexul Energetic Hunedoara, cu valabilitate 01.07.2018 – 31.12.2019.

Furnizorul de ultimă instanță obligat desemnat pentru zonele de rețea Banat și Dobrogea  este tot societatea Enel Energie și trebuie să asigure continuitatea alimentării cu energie electrică la CE Hunedoara. ANRE a notificat furnizorul de ultimă instanţă obligat Enel Energie S.A. și operatorul de distribuţie E-Distribuție Banat S.A. preluarea, începând cu data de 01.01.2020, a locurilor de consum aparţinând Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A., pentru care nu era asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, în baza prevederilor Legii nr. 123/2012 şi în conformitate cu prevederile din Regulamentul de preluare de către furnizorii de ultimă instanţă a locurilor de consum ale clienţilor finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 12/2017, se specifică în documentul ANRE.

În concluzie, începând cu data de 01.01.2020 şi până la data trecerii locurilor de consum preluate, în condiţiile legii şi ale reglementărilor în vigoare, la un furnizor concurențial, furnizarea de energie electrică şi facturarea consumului de energie electrică pentru aceste locuri de consum, va fi asigurată de către societatea Enel Energie S.A. în calitate de furnizor de ultimă instanţă.

Administratorul judiciar al CEH, Emil Gros, a anunțat recent că datoriile acumulate de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) sunt estimate la aproximativ 5 miliarde de lei, nefiind depuse încă toate declaraţiile de creanţă impuse de procedura de insolvenţă în care se află compania. Sunt peste 400 de creditori care au fost notificaţi să-şi depună declaraţiile de creanţă, termenul limită pentru depunerea acestora fiind 30 ianuarie. Cei mai mari creditori sunt Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Administraţia Fondului de Mediu.

Corpul de control al ministrului Energiei este la CE Hunedoara. Se verifică contractele, achiziţiile şi rezultatele economice ale societăţii.

Citește și:

CEH se află în procedură de insolvenţă după ce Tribunalul Hunedoara a admis, în data de 14 noiembrie 2019, cererea formulată în acest sens de către 20 de creditori ai companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *