Enel modernizează stația de transformare Cotroceni  

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Enel modernizează stația de transformare Cotroceni  

Enel Distribuție Muntenia a demarat lucrările de modernizare și consolidare a stației electrice de transformare Cotroceni (înalta/medie tensiune) din București, anunță compania. Valoarea estimată a lucrărilor, care se vor desfășura pe parcursul a 3 ani, este de peste 18 milioane lei.

enel 2Stația de transformare 110/10 kV Cotroceni a fost pusă în funcțiune în anul 1974 și alimentează cu energie electrică, prin intermediul rețelei de medie și joasă tensiune, peste 26.000 de clienți din zonele – Grozăvești, Regie, Crângași, Giulești, Militari, Cotroceni, Panduri, Eroilor, Răzoare și Drumul Sării. La finalul lucrărilor, va fi asigurată o mai mare siguranță în alimentarea cu energie electrică și posibilitatea unui consum sporit, susțin reprezentanții Enel.

Lucrările de modernizare se vor desfășura în mai multe etape. Astfel, celulele de medie tensiune de tip clasic, vor fi înlocuite cu unele compacte, celulele de înaltă tensiune vor fi și ele înlocuite cu unele compacte de tip hibrid, dulapurile de protecții și panourile de servicii auxiliare aferente echipamentelor de înaltă și medie tensiune vor fi înlocuite, iar transformatoarele de putere vor fi inlocuite cu unele noi, puterea statiei de transformare urmand a fi marita de la 80 MVA la 100 MVA.

Stația Cotroceni – introdusă în sistemul Telecontrol. Echipamentele vor fi gestionate de la distanță

În urma acestor lucrări, stația Cotroceni va fi introdusă în sistemul Telecontrol care permite gestionarea echipamentelor de la distanță, anunță reprezentanții Enel Distribuție Muntenia.

Implementarea lucrărilor de investiții pentru realizarea sistemului de Telecontrol în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu a început în 2009. În perioada 2009 – 2015, 86% din stațiile de transformare ale Enel Distribuție Muntenia au fost modernizate complet pentru a permite controlul de la distanță a rețelei. Astfel, calitatea serviciului de distribuție a crescut semnificativ. Prin comparație, conform autorității de reglementare în domeniul energiei electrice (ANRE), în  2010 clienții Enel resimțeau o durata a unei întreruperii medii per client/an (SAIDI – System Average Interruption Duration Index) de 574 minute, în 2015, același indicator scăzuse la mai putin de jumătate – 221 minute/client/an, acesta fiind cel mai bun rezultat înregistrat în România.

Unul dintre principalele beneficii ale sistemului de gestiune a retelei prin Telecontrol este că permite tehnicienilor Enel să execute manevrele de realimentare cu energie foarte rapid si eficient, în cazul unor întreruperi care afectează zone extinse. În cazul apariţiei unei defecţiuni, în loc să fie trimisă o echipă de electricieni pe teren care să o inspecteze, acţiune care necesită timp, ținand cont inclusiv de traficul din Bucureşti şi Ilfov, sistemul Telecontrol  permite identificarea zonei afectate mult mai repede şi efectuarea de la distanţă a manevrelor pentru realimentarea cu energie electrică a clientilor. În plus, sistemul Telecontrol reprezintă un prim pas pentru reţelele inteligente, care permite alături de contorul inteligent, o conectare digitală între contor şi sistemul de control, aducând astfel multiple beneficii clienților. Un astfel de principiu de modernizare a stațiilor de transformare, pe care Enel îl promovează, are şi un impact pozitiv notabil în ceea ce priveste siguranța şi sănătatea in muncă a personalului operativ care  intervine zi de zi.

Programul va continua în următorii ani, până când toate staţiile şi posturile de transformare aparţinând Enel Distribuţie Muntenia vor fi modernizate complet şi controlate integral de la distanţă. De asemenea, începând de anul acesta programul s-a extins semnificativ și in rețeaua de joasă tensiune.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *