Energia nucleară, pe poziție în mixul energetic. Iohannis, la CSAT: Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, investiții prioritare pentru România

Publicat pe Categorii Energie, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Energia nucleară, pe poziție în mixul energetic. Iohannis, la CSAT: Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, investiții prioritare pentru România

Ultima oră: CSAT a aprobat vineri un raport al ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, cu privire la proiectul unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă, stabilind că este o investiţie prioritară pentru România, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

‘În cadrul şedinţei Consiliului am analizat şi aprobat raportul ministrului Energiei privind stadiul şi evoluţia proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Cernavodă stabilind că acesta reprezintă un proiect prioritar de investiţii pentru România care va asigura creşterea cotei energiei nucleare la 30 sau 32% din totalul producţiei naţionale de energie electrică şi va contribui substanţial la creşterea economică, menţinerea, dar şi crearea de noi locuri de muncă’, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres.

Cum rămâne cu reactoarele 3 și 4? Guvernul scrie că sprijină, Ministerul Energiei analizează, negocierile cu partenerii chinezi continuă

Energia nucleară va face parte și pe viitor din mixul energetic național, este mesajul transmis de Ministerul Energiei la Conferința privind Programul nuclear al României, organizată de Energy-Center, sub patronajul Societății Naționale Nuclearelectrica.

„Energia nucleară face parte din mixul energetic al României și va face parte și pe viitor. Alături de regenerabile, producția de energie nucleară se încadrează în direcția în care Europa s-a angajat, aceea de decarbonizare. Producția de energie din surse nucleare este o energie free-carbon”, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, fără să se pronunțe asupra reactorelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect ce este analizat în cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, la care se lucrează în prezent la minister.”Nu vreau să mă pronunț asupra reactoarelor 3 și 4. Nu cred că este sănătos pentru România să punem carul înaintea boilor. Suntem în procesul în care vrem să definim strategia energetică. Ne-am propus niște pași și vrem să urmăm acești pași. Suntem în faza de dezvoltare a modelului matematic „, a precizat Corina Popescu.

10168050_229802500703358_428392621703716198_n

Foto: Sursa Nuclearelectrica

Situația fiecărui producător în parte, precum și programele lor de investiții vor fi analizate în cadrul strategiei energetice. „Analizăm până când au licențe, până când au drepturile de funcționare și condițiile de mediu îndeplinite, ne uităm la programele de investiții ale societăților și vom ține cont de capabilitatea lor de a efectua acele programe de investiții. Este clar că România nu-și asumă să acționeze fără să îndeplinească în totalitate condițiile de mediu cu toate grupurile pe care le are. Acestea sunt date de intrare, iar în această vară sperăm să avem și rezultatele”, a mai spus Popescu.

Reprezentanții Nuclearelectrica și-au exprimat îngrijorarea privind viitorul proiectelor mari de investiții în România. “Se impune revizuirea cadrului de reglementare. Astăzi, niciun proiect de investiții nu poate fi pus în practică. Singurele investiții realizate au fost cele în sectorul regenerabilelor unde există schemă de sprijin și ceva pe gaze”, a precizat Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica.

Priorități pe agenda Nuclearelectrica. Jumătate din timpul fizic al conducerii, alocat negocierilor pentru proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă

Retehnologizarea și extinderea duratei de viață a Reactorului 1 de la Cernavodă și Proiectul Unităților 3 și 4 sunt prioritățile companiei Nuclearelectrica.

Guvernul a aprobat la începutul acestui an o scrisoare-suport în care se precizează că proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este unul strategic prioritar pentru România şi care poate fi implementat doar cu sprijinul statului, a declarat Daniela Lulache, CEO Nuclearelectrica, la Conferința Energy-Center, organizată sub patronajul Nuclearelectrica.

„Avem o procedură de negociere în plină desfăşurare cu partenerul chinez. Pot să vă jur că sunt în plină desfăşurare. Jumătate din timpul nostru fizic este alocat acestui proiect. Suntem implicaţi într-o comisie de negociere, iar în această comisie de negociere sunt şi reprezentanţi ai statului. Negociem zi de zi şi avansăm în acest proiect, în care suntem într-o ultimă etapă”, a precizat Lulache.

În luna ianuarie, Guvernul a emis o scrisoare-suport, ca parte din acest întreg mecanism, din care reiese că România este conştientă că acest proiect se poate dezvolta doar cu implicarea şi sprijinul statului român. Proiectul este considerat ca fiind “strategic prioritar”, în scrisoare fiind descrise o serie de mecanisme de sprijin, care se analizează în prezent să fie acordate dezvoltarea proiectului, respectiv contractele pentru diferenţă, facilităţi fiscale, garanţii de stat pentru finanţarea proiectului. Cum o parte din aceste mecanisme de sprijin reprezintă ajutoare de stat, acestea vor trebui aprobate de către Comisia Europeană.

Potrivit acesteia, scrisoarea-suport a fost aprobată prin memorandumul de înţelegere semnat de Nuclearelectrica cu compania chineză China General Nuclear Power Corporation și este anexă la acesta.

Laude la adresa Nuclearelectrica

Performanțele companiei Nuclearelectrica au fost apreciate de reprezentanta Ministerului Energiei, care a evidențiat că România se află în acest an pe primul loc în lume în domeniul nuclear din punctul de vedere al factorului de capacitate.

„Ce avem în domeniul nuclear? Avem expertiză și sunt mândră că această expertiză există în România și trebuie să facem eforturi să o păstrăm, să o conservăm și chiar să o dezvoltăm. Avem excelență în operare. Avem locul întâi pe partea de operare a unităților 1 și 2. Acestea sunt aspecte de care trebuie să ținem cont și pe care se poate construi un viitor, sunt aspecte pe care le luăm în calcul în definirea strategiei energetice”, a afirmat Secretarul de Stat Corina Popescu.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.