Energia se vinde pe bursă la jumătate de preț față de anul trecut. România este exportator net de energie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Bursier
Prima Pagina Energie Electrica si termica Energia se vinde pe bursă la jumătate de preț față de anul trecut. România este exportator net de energie

Suntem în plină iarnă, dar cu excepția  dificultăților apărute în unele zone în privința alimentării cu energie electrică din cauza condițiilor meteorologice din ultimele zile, situația din sectorul energetic este bună. Acesta este mesajul pe care îl transmite ministrul Energiei, Toma Petcu, după o ședință a Comandamentului de iarnă. Situația stocurilor de combustibili este foarte bună și România este exportator net de energie, înregistrând o medie de circa 500 MW zilnic, a precizat Petcu.

Și pe bursă, lucrurile stau cu totul diferit comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Prețul energiei electrice pe PZU – OPCOM a avut, ieri, 18 ianuarie, un maxim de 232 de lei pe MWh, față de 450 de lei, cât a costat energia în perioada de vârf a zilei de 18 ianuarie 2017. România consumă, în prezent, sub 9.000 de MW, iar producția națională depășește 10.000 de MW.

De remarcat și că resursele hidro mari de care dispunem acum, față de debitul extrem de redus al Dunării din iarna trecută, scrie Agerpres. Iar furnizorii și-au învățat lecția  şi au asigurat minim 80% din necesarul de electricitate încă de anul trecut, la prețuri medii de circa 180 lei/MWh.

Potrivit datelor furnizate de ministrul Energiei, în privința alimentării cu gaze naturale, nu sunt probleme, iar rezervele sunt suficiente, de peste 1,3 miliarde de metri cubi. De altfel, situația stocurilor de combustibili pentru producerea de energie electrică și termică este foarte bună: 1,1 milioane de tone de cărbune la CE Oltenia, 56,1% grad de umplere în lacurile de acumulare ale Hidroelectrica și un debit al Dunării de peste 7.000 metri pe secundă.

În ciuda avariilor din rețelele electrice, România este exportator net de energie, înregistrând o medie de circa 500 MW zilnic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.