EPG și OMV Petrom fac „România Eficientă”

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic EPG și OMV Petrom fac „România Eficientă”
  • Măsurile de eficiență energetică pot reduce cu peste 40% consumul de energie în clădiri
  • 4 milioane de euro este contribuția OMV Petrom, până în 2022, pentru campanii de informare publică, programe de educație și finanțarea unor proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice

OMV Petrom a decis să sprijine programul ”România eficientă”, lansat de Energy Policy Group (EPG), contribuind cu 4 milioane de euro la acest program, în perioada 2019-2022. Programul își propune să promoveze eficiența energetică la nivel național, prin campanii de informare publică, programe de educație și finanțarea unor proiecte pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice.

„Zi de zi, OMV Petrom furnizează energie pentru România. Rolul nostru nu se oprește aici, fiind parte din România, dorim să ne implicăm în inițiative care sunt relevante pentru țară. Credem că eficiența energetică este una dintre aceste inițiative și că ”România eficientă” poate încuraja consumul mai responsabil de energie, conducând la reducerea costurilor și a impactului asupra mediului. Măsurile de eficiență energetică pot duce la o reducere cu 40% a consumului. Este important ca acest program să avanseze”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Radu Dudău, Director EPG a declarat: „Peste 80% din clădirile din România sunt construite înainte de 1989 și au o performanță energetică scăzută, cu consumuri anuale între 180 și 400 kWh/m2. Prin renovare extinsă, consumul de energie poate scădea sub 100 de kW/m2, ceea ce ar însemna economii semnificative. Este important ca publicul să conștientizeze risipa de energie și să aibă acces la informații despre creșterea eficienței energetice a clădirilor.”

Prin izolarea termică adecvată și prin implementarea unor soluții eficiente de încălzire, consumul de energie al clădirilor poate fi redus semnificativ. Înlocuirea becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat și de patru ori.

În cadrul programului „România eficientă” vor fi organizate campanii de educare și informare. Astfel, atât publicul larg cât și autoritățile locale, care administrează un număr mare de immobile de interes public, vor avea acces la informații privind soluții concrete de reducere a consumului

energetic, care conduc la scăderea costurilor cu utilitățile și a impactului asupra mediului. De asemenea, vor fi dezvoltate un ghid practic de eficiență energetică și programe de training pentru reprezentanți ai autorităților publice.

Într-o fază avansată a proiectului, vor finanțate proiecte de renovare extinsă a unor clădiri publice pentru creșterea eficienței energetice.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Universitatea Politehnică București (UPB) și Asociația de Standardizare din România (ASRO) s-au alăturat acestui program.  UPB va contribui prin furnizarea de cunoștințe tehnico-inginerești fundamentale, prin studii

realizate în cadrul proiectului „România Eficientă”, precum și prin programe educaționale și de formare. ASRO va dezvolta standarde de performanță energetică a clădirilor publice. ANRE, prin Departamentul pentru Eficiență Energetică, va sprijini activ inițiativa prin participarea la evenimentele relevante, prin diseminarea și promovarea informațiilor și a rezultatelor acestei inițiative în cadrul reuniunilor organizate ANRE, dar și în materialele informative realizate de specialiștii Departamentului pentru Eficiență Energetică.

Eficiența energetică este parte din strategia de sustenabilitate a OMV Petrom și susține obiectivul de dezvoltare durabilă ”Energie accesibilă și durabilă – ODD 7” stabilit de Națiunile Unite. Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite reprezintă o agendă agreată la nivel globalpentru dezvoltarea durabilă, care abordează teme cheie cum ar fi educația, schimbările climatice, reducerea sărăciei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “EPG și OMV Petrom fac „România Eficientă””

  1. Laudabila intentia .Ne poate spune cineva ce fonduri financiare sunt necesare ,cat se asigura anual si cati ani vor trece pana cand se vor rezolva problemele.Asta pentru a sti cu adevarat daca este un ajutor ,sau este numai propaganda.Poate ar fi de dorit sa stim si cine are responsabilitatea de a asigura fondurile financiare, observam ca guvernul nu sa alaturat acestei initiative.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *