Este oficial: Consiliul Concurenţei a câştigat procesele cu toate companiile petroliere, sancţionate cu amenzi istorice în 2011

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Este oficial: Consiliul Concurenţei a câştigat procesele cu toate companiile petroliere, sancţionate cu amenzi istorice în 2011
  • Amenda a fost redusă şi în cazul Lukoil România, cu 27,3 milioane lei

Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv și irevocabil procesul cu societatea Lukoil România, după cel cu OMV Petrom. Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil că și compania Lukoil România a încălcat legea concurenței prin participarea la o înțelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piața carburanților, se precizează într-un comunicat al instituţiei de concurenţă. Ca şi în cazul OMV Petrom,  Instanța a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenței companiei Lukoil România, în 2011, de la 136,8 milioane lei la 109,5 milioane lei.

Citeşte şi Consiliul Concurenței a câștigat definitiv procesul cu OMV Petrom 

consiliulconcur

Astfel, Consiliul Concurenței a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost sancționate în 2011 și care au contestat în instanță decizia autorității de concurență:  OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL.

“Toate cele șase cazuri au fost confirmate de Înalta Curte, ceea ce reprezintă recunoașterea faptului că deciziile noastre sunt corecte și bine fundamentate, similar autorităților de concurență din alte țări. Regulile europene de concurență se aplică strict în România atât de Consiliul Concurenței, cât și de instanțe și nici chiar cele mai mari companii nu sunt deasupra legii. A fost o procedură complicată și de lungă durată, timp în care echipa noastră de experti a depus eforturi deosebite”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat şase companii petroliere cu amendă de 891 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium:

  • SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) -366,5 milioane lei
  • SC OMV Petrom Marketing srl (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) -137,2 milioane lei
  • SC Rompetrol Downstream SRL – 159,5 milioane lei
  • SC Lukoil Romania SRL – 136,8 milioane lei
  • SC Mol Romania Petroleum Products SRL – 80,2 milioane lei
  • SC ENI Romania SRL – 11,1 milioane lei.

Cea mai mare amendă a fost aplicată OMV Petrom pentru că “a avut circumstanţe agravante”. Cele şase companii petroliere au contestat deciziile Consiliului Concurenţei, însă au pierdut procesele, cu menţiunea că le-au fost reduse amenzile.

Poziţia OMV Petrom: Amenda a fost redusă la 2,6% din cifra de afaceri pe 2010

OMV Petrom a formulat recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a respins cererea companiei de anulare a Deciziei nr 97/2011 emise de Consiliul Concurenţei cu privire la rezultatul investigaţiei în materie de concurenţă referitoare la retragerea de pe piaţa locală a sortimentului Eco Premium. În data de 22 aprilie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cu majoritate recursul OMV Petrom şi a modificat  în parte sentinţa atacată, amenda aplicată companiei fiind redusă până la valoarea de 297.806.409 RON, reprezentând 2,6% din cifra de afaceri din 2010, îşi informează OMV Petrom acţionarii, printr-un raport transmis BVB.

Recursul formulat de OMV Petrom Marketing împotriva hotărârii Curţii de Apel a fost de asemenea admis prin hotărâre irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cuantumul amenzii a fost redus la suma de 109.830.425 RON, reprezentând 2,4% din cifra de afaceri pe 2010, se menţionează în acelaşi raport.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *