Este oficial. Decontarea tranzacțiilor cu energie se face la sfert de oră în România. OPCOM: Posibilitatea de tranzacționare a contractelor de 15 minute este disponibilă exclusiv în plan local, pe Piața Intrazilnică

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Este oficial. Decontarea tranzacțiilor cu energie se face la sfert de oră în România. OPCOM: Posibilitatea de tranzacționare a contractelor de 15 minute este disponibilă exclusiv în plan local, pe Piața Intrazilnică
  • Produsele orare continuă să fie disponibile pentru tranzacționare pe Piața intrazilnică cuplată, în cadrul Cuplării unice a piețelor intrazilnice (SIDC, Single Intra-Day Coupling)

După două luni de pregătiri intense și teste ale aplicațiilor informatice ale Transelectrica și OPCOM, de la 1 februarie se aplică decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie, conform Ordinului ANRE nr. 230 din 16 decembrie 2020.

Participanții la piața energiei au posibilitatea de ofertare pe produsul de 15 minute pe Piața Intrazilnică de energie electrică a OPCOM. Ziua de 31.01.2021, începând cu ora 15:00 CET, a fost prima zi de tranzacționare a contractelor de 15 minute pentru ziua de livrare 01.02.2020 CET, primul contract de 15 minute tranzacționabil fiind 00:00-00:15 CET, al doilea 00:15-00:30 CET samd. Poarta de ofertare pentru fiecare contract de 15 minute se va închide cu o oră înainte de perioada de început a livrării fiecărui contract de 15 minute, potrivit unei comunicări a OPCOM.

Posibilitatea de tranzacționare a contractelor de 15 minute este disponibilă exclusiv în plan local, produsele orare continuând să fie disponibile pentru tranzacționare pe Piața intrazilnică cuplată, în cadrul Cuplării unice a piețelor intrazilnice (SIDC, Single Intra-Day Coupling), precizează OPCOM.

Participanții la piață au primit de la OPCOM informațiile necesare privind implementarea produselor de tranzacționare la 15 minute în piața intrazilnică.

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/opcom-prezinta-informatiile-privind-implementarea-produselor-de-tranzactionare-la-15-minute-in-piata-intrazilnica/

Decontarea la 15 minute reprezintă o provocare majoră pentru operatorii din energie, participanți înregistrați la piața de echilibrare, respectiv părți responsabile cu echilibrarea. Specialiștii le recomandă să-și implementeze sisteme de monitorizare consum energie electrică, pentru a avea o monitorizare online la 15 minute și să realizeze previzionări cât mai corecte pentru a evita dezechilibre.

Conform Ordinului președintelui ANRE nr. 230/16.12.2020, data de la care se aplică intervalul de decontare de 15 minute în România este 1 februarie 2021. La cererea operatorilor din energie, ANRE a decis să amâne decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie cu o lună și să nu se aplice cu data de 1 ianuarie, cum era prevăzut inițial. Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică prevede că începând din anul 2021 intervalul de decontare a dezechilibrelor este de 15 minute.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *