OPCOM prezintă informațiile privind implementarea produselor de tranzacționare la 15 minute în piața intrazilnică

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic OPCOM prezintă informațiile privind implementarea produselor de tranzacționare la 15 minute în piața intrazilnică

Ziua de tranzacționare 31.01.2021, începand cu ora 15:00 CET, va fi prima zi în care va fi posibilă tranzacționarea contractelor de 15 minute ca urmare a aplicării intervalului de decontare de 15 minute începând cu data de 1 februarie 2021, conform Ordinului președintelui ANRE nr. 230/16.12.2020, precizează OPCOM într-un comunicat.

Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale vine în întâmpinarea participanților la Piața Intrazilnică de energie electrică cu precizări importante privind extinderea posibilităților de tranzacționare prin introducerea produsului de 15 minute pe această piață, pe care le prezentăm în cele ce urmează.

Astfel, posibilitatea de tranzacționare locală a produsului de 15 minute va fi disponibilă până la introducerea respectivei granularități pe interconexiunea RO-HU, moment de la care ambele produse, de 15 și respectiv 60 de minute, vor fi tranzacționate exclusiv în regim cuplat, în cadrul Cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare (SIDC, Single Intra-Day Coupling).

Pentru testarea produsului de 15 minute OPCOM a pus la dispoziția participanților mediul de simulare disponibil permanent la adresa https://portal-simu.m7.energy/xrpm/simu/, credențialele de acces rămânând neschimbate față de momentul lansării în funcționare în regim cuplat în luna noiembrie 2019 (sau ulterior, după caz).

În mediul de productie, ziua de livrare 01.02.2021 va fi prima zi în care notificările vor fi realizate la 15 minute, respectiv Notificarile fizice vor conține serii de timp cu 96 de intervale de sfert de oră (respectiv 92/100 în zilele de schimbare a orei).

Notificările fizice se vor realiza în continuare în ora anterioară livrării și ulterioară momentului în care s-a încheiat tranzacționarea pe contractul care va intra în livrare, considerând ziua de livrare în ore EET (ora României), și vor contine:

  • Pentru produsul de 15 minute, tranzacțiile încheiate pe contractele astfel definite (de exemplu, o tranzacție de 100 MW pentru intervalul 13:00-13:15 va fi notificată întocmai, însă în ore EET);
  • Pentru produsele de 60 minute, tranzacțiile încheiate pe contractele astfel definite (de exemplu, o tranzacție de 100 MW pentru intervalul 13:00-14:00 va fi notificată pentru următoarele 4 sferturi de oră, însă în ore EET: 13:00-13:15 -> 100 MW, 13:15-13:30 -> 100 MW, 13:30-13:45 -> 100 MW si 13:45-14:00 -> 100 MW).

Calculul garanției de validare disponibilă pentru ofertele de cumpărare la prețuri pozitive și/sau ofertele de vânzare la prețuri negative va lua în considerare Notele de Decontare rezultate prin aplicarea intervalului de decontare de 15 minute și nu va exista niciun alt impact asupra acestui proces.

Introducerea la tranzacționare a produsului de 15 minute nu va avea niciun efect asupra mecanismului de încasări și plăți, respectiv a mandatelor de direct debit și a scrisorilor de garanție bancară.

Testarea sistemului post-tranzactionare în contextul trecerii la intervalul de decontare de 15 minute poate fi facută la adresa http://testm7pt.opcom.ro, numele de utilizator fiind similar celui din producție (de tipul abcd1usr), parola urmand a fi resetată de fiecare participant individual.

Așa cum a fost anunțat anterior, OPCOM a lansat în trimestrul IV 2020 o versiune îmbunătățită a platformei post-tranzacționare, bazată pe tehnologii moderne, cu interfața utilizator caracterizată de un grad de siguranță și rapiditate îmbunătățit, dotată cu API ce permite automatizarea activității participanților la Piața intrazilnică de energie electrică.

Totodată, OPCOM va oferi în cel mai scurt timp posibil acces la interfața de mesaje a sistemului M7 Trading pentru Piața intrazilnică de energie electrică („API”), atât participanților cât și altor părți interesate, în condițiile stabilirii termenilor și condițiilor generale aferente furnizării acestui serviciu. Accesul la API va fi permis de OPCOM condiționat de:

  • parcurgerea cu succes a sesiunilor de testare efectuate de OPCOM, în cadrul cărora solicitantul va fi obligat să demonstreze că aplicatia / sistemul său nu va avea niciun efect negativ asupra sistemului M7 Trading sau pieței intrazilnice administrată de OPCOM ;
  • semnarea Acordului de utilizare a API;
  • plata tarifelor aplicabile  pentru accesul la API.

În ceea ce privește regulile aplicabile, OPCOM informează participanții la piață că a fost publicat în consultare pachetul de reguli aferent Pieței intrazilnice de energie electrică actualizat în vederea funcționării începând cu data de 01.02.2021 în conformitate cu Ordinul președintelui ANRE nr. 230/16.12.2021, alte prevederi naționale sau europene aplicabile, respectiv:

  • Procedura privind funcţionarea Pieţei intrazilnice de energie electrică;
  • Convenţia de participare la Piaţa intrazilnică de energie electrică;
  • Procedura privind încasările și plăţile aferente tranzacţiilor pe Piaţa Intrazilnică de energie electrică;
  • Procedura privind constituirea, verificarea și utilizarea garanțiilor financiare pentru participarea la Piața Intrazilnică de energie electrică.

Având în vedere cele prezentate, OPCOM adresează și pe această cale participanților înregistrați la Piata intrazilnică de energie electrică, respectiv părților responsabile cu echilibrarea, invitația de a participa la activitatea de testare în mediile puse la dispoziție (tranzacționare și post-tranzacționare) în perspectiva aplicării intervalului de decontare de 15 minute începând cu data de 1 februarie 2021.

Prezentarea OPCOM transmisă prin e-mail tuturor participanților la Piața intrazilnică de energie electrică, cuprinzând informații aferente tranzacționării la 15 minute:

Pentru orice întrebări sau solicitări de informații suplimentare, OPCOM a pus la dispoziția participanților la piață și altor părți interesate adresa generică intra_day@opcom.ro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *