Este oficial. Enel, lider absolut pe piața concurențială de energie. Cu Enel Energie Muntenia a detronat Electrica Furnizare. După achiziția RWE, MET va intra în top 3 furnizori

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Este oficial. Enel, lider absolut pe piața concurențială de energie. Cu Enel Energie Muntenia a detronat Electrica Furnizare. După achiziția RWE, MET va intra în top 3 furnizori
  • Enel, cu cele două companii ale sale, deține o cotă de piață de 19,7%
  • Potrivit site-ului specializat e-nergia.ro, care citează surse oficiale din piața energiei, MET Holding a achiziţionat sucursala din România a grupului german RWE

Enel a devenit lider abslout pe piața concurențială de energie electrică. Potrivit ultimului clasament al furnizorilor pe piața concurențială realizat de ANRE (pentru luna februarie 2018), Enel reușește doar cu o companie a sa – Enel Energie Muntenia să detroneze Electrica Furnizare, ocupanta locului 1 de mai bine de 3 ani. Electrica Furnizare a pierdut teren pe parcursul anului  2017, după ce în 2016 conducea detașat în top cu o cotă de piață de 15,98%.

Astfel, Enel Energie Muntenia câștigă cu o cotă de piață de 10,22% din piața concurențială, în timp ce Electrica Furnizare se clasează pe locul second cu 10,18%. Diferența este nesemnificativă, însă în ultimele luni Enel a luat avans și dacă calculăm cotele celor două companii ale sale – Enel Energie Muntenia și Enel Energie România (ocupanta locului 4 în top) – rezultă 19,7%, un procentaj greu de atins de orice altă companie care activează pe piața de furnizare din România.

Cum a reușit Enel să-și dubleze cota de piață de la un an la altul în condițiile în care între marile companii, cu statut de Furnizori de Ultimă Instanță, este o luptă strânsă pentru a atrage cât mai mulți clienți în portofolii și a-și crește astfel cotele de piață. Jucătorii de top de pe piața furnizării de electricitate au făcut tot posibilul să-și păstreze clienții casnici în regim reglementat și, totodată,  s-au prezentat cu campanii personalizate de atragere a clienților pe piața concurențială. De la liberalizarea pieței, Enel a reușit să atragă clienți de la companiile concurente, din județele din jurul Capitalei, precum și din alte regiuni din țară. Compania este prezentă  în Moldova din toamna anului trecut, când a deschis un magazin la Iaşi.

“Liberalizarea pieței energiei electrice din România a schimbat regulile jocului: consumatorul are puterea să aleagă furnizorul în funcție de nevoile sale. De aceea, ascultăm permanent ceea ce ne spun clienții noștri și adaptăm oferta conform cu ceea ce își doresc….Ultimul an ne-a confirmat faptul că a pune nevoile consumatorului pe primul loc este strategia câștigătoare, întrucât suntem prima alegere a clienților de energie electrică pe piața concurențială. Dorim să facem cunoscut la nivel național portofoliul variat de servicii oferite pe piața liberă de companiile Enel Energie și Enel Energie Muntenia, dezvoltate pentru a răspunde nevoilor diverse ale clienților de a folosi energia în orice fel doresc”, a declarat recent Eleodor Ghenoiu, Head of Advertising & Brand Activation Enel România.

Enel este lider pe piața liberă de furnizare de energie electrică din România, cu peste 900.000 de clienți. Este furnizor de ultimă instanţă în trei dintre cele opt zone de distribuţie de electricitate din România.

Și  E.ON Energie România a câștigat teren în ultima perioada, fiind ocupanta locului 3 în topul furnizorilor pe piața concurențială, cu o cotă de piață de 9,48%.

Clasamentul furnizorilor pe piața concurențială, potrivit ultimului raport al ANRE, se prezintă astfel: Enel Energie Muntenia – 10,22%, Electrica Furnizare – 10, 18%, E.ON Energie România – 9,48%, Enel Energie România – 9,34%, Alro – 5,47%.

Compania Alro se poziționează pe locul 5, cu o cotă în creștere, de 5,47%, urmată de RWE Energie – cu 4,91%.

Este așteptat ca după achiziția RWE Energie, cota de piaţă a MET să crească la peste 9% și, astfel, compania poate să ajungă în primii 3 furnizori în clasamentul realizat de ANRE. Potrivit site-ului specializat e-nergia.ro, care citeaza surse oficiale din piața energiei, MET Holding a achiziţionat sucursala din România a grupului german RWE. În prezent, MET România  Energy Marketing deține o cotă de 4,11% din piața concurențială de energie.

MET Group a anunțat recent schimbarea acționariatului. Grupul va fi deținută de MET Capital Partners AG, o platformă de investiții nouă a CEO-ului MET Group, Benjamin Lakatos. Administratorii grupului MET vor deţine, prin intermediul unui program de acțiuni prin MET ManCo AG, până la 20%. Comentând tranzacția, directorul general al MET România Energie SA, Petre Stroe, a declarat: „Cu mai mult de un an în urmă, MET Romania a demarat drumul schimbării, spre binele dvs. În primul rând, am achiziţionat și am reușit să fuzionăm cu Repower România. În scurt timp, MET România a devenit o societate pe acțiuni, care a înregistrat performanțe financiare și operaționale remarcabile. Cu această schimbare de proprietate la nivel de grup, MET România își va continua activitatea orientată spre performanță pe piața românească. Sperăm ca, în curând, să anunțăm alte evoluții semnificative în activitatea noastră.“

Potrivit clasamentului ANRE, CEZ Vânzare are o cotă de 4,49%. Cu o campanie agresivă de atragere clienți, Tinmar se prezintă spre coada clasamentului, cu o cotă în scădere, de 3,25%. Aceasta după ce anii trecuți s-a duelat cu Electrica Furnizare pentru locul 1.

O surpriză este că RCS&RDS a ieșit din top (se regăsește în categoria Alții), după ce în septembrie 2017 figura cu 2,04% din piață. Furnizori de top – Transenergo, Arelco –  au intrat în insolvență și nu îi mai regăsim în clasament. Locul lor a fost luat de alți furnizori, din ce în ce mai activi, și anume: Alpha Wind – cu 3,67% cotă de piață și Getica 95 COM – cu 3,81%.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *