Furnizorii pot comercializa benzină şi motorină cu un conţinut de biocarburant redus faţă de valorile stabilite pentru 2019, pe perioada stării de urgență. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Furnizorii pot comercializa benzină şi motorină cu un conţinut de biocarburant redus faţă de valorile stabilite pentru 2019, pe perioada stării de urgență. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial
  • Este necesară notificarea și aprobarea prealabilă a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Pe perioada stării de urgenţă, cu notificarea și aprobarea prealabilă a Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, furnizorii de carburanţi pot comercializa către consumatorul final benzină şi motorină cu un conţinut de biocarburant redus faţă de valorile stabilite pentru anul 2019.

Procedura de comercializare a benzinei şi motorinei pe perioada stării de urgenţă pe teritoriul României, instituite prin Decretul nr. 195/2020, în contextul crizei economice generate de pandemia SARS-CoV-2, este aprobată prin Ordinul nr. 890 din 16 aprilie 2020, care a fost publicat în Monitorul Oficial din 21 aprilie 2020.

Instituirea stării de urgență a impus luarea unor măsuri de reducere a exporturilor cu consecința afectării condițiilor de introducere pe piață a benzinei și motorinei. Astfel, urmare a măsurilor luate,  aprovizionarea cu biocarburanți de la furnizorii din Uniunea Europeana se desfășoară cu dificultate.

De notat că notificarea se realizează în termen de maximum 5 zile de la data constatării imposibilității respectării conținutului de biocarburanți.   

Comercializarea de benzină şi motorină la pompă cu un conţinut de biocarburant redus faţă de valorile stabilite pentru anul 2019 va înceta în maximum 5 zile de la încetarea stării de urgenţă.

Furnizorii de benzină sunt obligaţi să afişeze spre informare consumatorilor o etichetă într-o poziţie vizibilă, de mărime adecvată, astfel încât caracterele etichetei să fie vizibile şi uşor lizibile şi să conţină următoarele informaţii:

  •  conţinutul/lipsa de biocarburanţi;
  •  cifra octanică „research“;
  • existenţa aditivilor metalici, dacă este cazul, şi, în special, dacă este identificată prezenţa aditivului metalic metil-ciclopentadienil tricarbonil-mangan (MMT);
  • indicarea standardului de produs aplicabil.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.