Este oficial! Guvernul merge pe mâna ANRE: Marii consumatori de energie, exceptați de la plata de certificate verzi din momentul emiterii acordurilor

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Este oficial! Guvernul merge pe mâna ANRE: Marii consumatori de energie, exceptați de la plata de certificate verzi din momentul emiterii acordurilor

Marii consumatorii industriali de energie sunt exceptați de la plata de certificate verzi  de la data emiterii acordurilor de către Ministerul Economiei. În ceasul al doisprezecelea, Guvernul a făcut lumină în ce privește momentul aplicării acordurilor de exceptare, spre nemulțumirea marilor companii beneficiare.  Rămâne astfel cum a stabilit Autoritatea Națională în domeniul Energiei – ANRE, care a calculat cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi pentru anul 2015 cu considerarea că acordurile de exceptare nu pot produce efecte retroactiv, ci numai după data emiterii acestora.

Becuri-electrice-300x225

Guvernul a aprobat, în ședința din data de 24 februarie, o Hotărâre privind modificarea art. 3 alin. 1 din HG nr. 495/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Cu interpretarea oficială a prevederii de la art. 3 alin. (1) din HG nr. 495/2014  de către Guvern, ANRE poate să vină cu Ordinul care să consființească cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi pentru anul 2015, stabilită la valoarea de 0,278 CV/MWh.

Am asistat pe parcursul mai multor luni la un duel al  interpretărilor – oficiale sau nu – între ANRE și Ministerul Economiei, tergiversându-se luarea unei decizii cu impact negativ asupra activității operatorilor de pe piața energiei. Pe de o parte, reglementatorul a susținut că măsura exceptării de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori de energie trebuie să se aplice din septembrie 2015, dată la care a fost luată prima decizie. De cealaltă parte, Ministerul Economiei a optat pentru începutul anului 2015, ceea ce ar fi însemnat o aplicare retroactivă! Singurele declarații oficiale pe subiectul exceptărilor făcute de reprezentanții Ministerului Economiei au fost ca urmare a solicitării InvesTenergy. Aceștia au invocat prevederile art .3 alin. 1. din HG 495/2014 cu completările şi modificările ulterioare, respectiv: “ “Exceptarea … se aplică la cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi … începând cu anul în care a fost obţinut Acordul de exceptare”, rezultând astfel că operatorii economici sunt exceptați de la plata contravalorii certificatelor verzi începând cu data de 1 ianuarie 2015. Pe cale de consecinţă, conform art. 3 alin. 2, furnizorul întreprinderii care a obţinut Acordul, “…este exceptat de la obligaţia de a achiziţiona un număr de certificate verzi aferente cantităţii de energie livrate clientului său beneficiar al Schemei de ajutor de stat” începând cu aceeaşi dată de 1 ianuarie 2015, este răspunsul transmis InvesTenergy de Ministerul Economiei la finele lunii octombrie 2015.

Iată că în cele din urmă, Guvernul ia poziție oficială și merge pe interpretarea ANRE, spre nemulțumirea marilor consumatori industriali. Potrivit datelor Ministerului Economiei, un număr de 37 de companii au fost scutite de la plata de certificate verzi în anul 2015, cantitatea de energie exceptată de la achiziționarea de certificate verzi pentru anul 2015 fiind de cca. 7 TW.

O altă decizie a premierului Dacian Cioloș este menită să-l protejeze pe vicepremierul Costin Borc, care provine de la Lafarge, companie beneficiară de scutire de la plata de certificate verzi. Cioloș l-a delegat pe Claudiu Vrinceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, să se ocupe de aplicarea legislației privind acordarea unui ajutor de stat marilor consumatori de energie, scrie Hotnews.

Potrivit legislației în vigoare, marii consumatori industriali de energie electrică pot înainta la Ministerul Economiei cereri pentru a beneficia de reducerea cu până la 85% a cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi. Reducerile sunt de 40% pentru întreprinderi cu electro-intensitate între 5 și 10%, de 60% pentru cele cu electro-intensitate de 10-20% și de 85% pentru companiile cu electro-intensitate de peste 20%. Numărul estimat al beneficiarilor acestei scheme de ajutor de stat acordat este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat reprezintă echivalentul în lei al sumei de 750 milioane euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *