Este oficial! Începe închiderea RAAN. În octombrie vor fi disponibilizați 1.525 angajați

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Este oficial! Începe închiderea RAAN. În octombrie vor fi disponibilizați 1.525 angajați

• Se va înființa o entitate economică cu 150 de angajați, preluați de la Romag-Prod, în vederea asigurării pazei și protecției depozitelor de apă grea și alte activități necesare în procesul de închidere.
PROTEST-RAAN
Cu toate protestele anagajaților, situația Regiei Autonome pentru Activități Nucleare Drobeta- Turnu Severin este bătută în cuie: încep pregătirile de închidere, prin oprirea controlată a instalațiilor. Nivelul maxim de apă grea necesar unităților 1-4 de la CENE Cernavodă pe întreaga perioadă de operare a fost atins și statul nu mai achiziționează la rezerva de stat cantități de apă grea ce nu mai sunt justificate, se menționează într-un document oficial consultat de InvesTenergy. Potrivit planului de reorganizare a administratorului judiciar, activitatea regiei nu mai poate continua, alți beneficiari care să preia apa grea nemaifiind identificați.

Planul de disponibilizare a fost elaborat la finele lunii iulie, ca urmare a reducerii activității regiei. Într-o primă etapă, începând cu luna octombrie 2015, vor fi disponibilizați 1.525 salariați, urmând ca până la finele lunii august 2016, să-și piardă locurile de muncă și restul de 520 angajați.

Preocuparea autorităților este să asigure veniturile salariaților disonibilizați, pentru etapa I (2015-2017) de circa 46,5 milioane lei, din care 5,5 milioane lei pentru anul 2015. Suma aferentă pentru a doua etapaă (2016-2018) de circa 16,7 milioane lei. Un act normativ a fost deja pregătit pentru aprobarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru șomaj ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare către persoanele disponibilizate de la RAAN pentru anul 2015.

Realizarea planului de disponibilizare este condiționată de inițierea unei hotărâri de guvern privind aprobarea structurii organizatorice și asigurarea finanțării activității pentru managementul apei grele pe o perioadă de 60 de ani, precum și de rezolvarea documentelor necesare dintre Primăria Mun. Drobeta – Turnu Severin și Adunarea Creditorilor privind asigurarea cu energie termică în iarna 2015-2016 a consumatorilor din municipiu, se susține într-o adresă transmisă ministrului Energiei de administratorul judiciar.

Oprirea producției de apă grea trebuie să se desfășoare într-un cadru reglementat, pentru asigurarea siguranței operaționale, a personalului și a mediului. Zecile de tone de hidrogen sulfurat, gaz letal și exploziv care se vehiculează în instalațiile de producere a apei grele trebuiesc arse în condiții speciale pentru evitarea producerii de acceidente grave și a poluării mediului.

Printre primele măsuri organizatorice, se va înființa o entitate economică care va prelua un număr de 150 de angajați de la Romag-Prod, în vederea asigurării pazei și protecției depozitelor de apă grea, a încălzirii și asigurării iluminatului acestora și alte activități necesare în procesul de închidere.

Asigurarea agentului termic pentru locuitorii Drobeta Turnu-Severin va fi responsabilitatea Primăriei și Consiliului Local

Urmare a închiderii RAAN, responsabilitatea pentru asigurarea furnizării agentului termic și apei calde pentru populația municipiului Drobeta Turnu-Severin, racordată la sistemul centralizat asigurat prin rețelele de termoficare racordate la CET Halânga – Sucursala Romag-Termo, revine Coniliului Local și Primăriei. Vor urma negocieri în vederea încheierii cu creditorii a unui act juridic pentru producerea energiei termice cu echipamentele existente în cadrul Sucursalei Romag-Termo, susțin surse autorizate. Pentru această iarnă, autoritățile locale trebuie să asigure fonduri de 80 milioane lei, potrivit documentului consultat de InvesTenergy.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *