Expertul Dumitru Chisăliță despre racordarea gratuită: O familie va plăti suplimentar 200 de lei/an ca alţi consumatori să beneficieze de gaze

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Expertul Dumitru Chisăliță despre racordarea gratuită: O familie va plăti suplimentar 200 de lei/an ca alţi consumatori să beneficieze de gaze

Racordarea gratuită a tuturor consumatorilor este benefică doar dacă are la bază considerente corecte din punct de vedere economic şi al echităţii, a atras atenția Dumitru Chisăliță, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, în cadrul dezbaterii “Energia în alegeri”.

După o analiză a programelor de guvernare pe care diversele formaţiuni politice le propun românilor în vederea alegerilor din anul 2020, Chisăliță spune că sunt avansate următoarele cifre în două dintre acestea: 1,8 milioane de noi consumatori vor fi racordați până în 2026 şi 2,1 milioane de noi consumatori până în 2026. Expertul face următorul calcul: dacă se vor racorda 1.716 localităţi, adică  2,1 milioane de noi consumatori, costurile suplimentare etapizate pe următorii 14 ani vor fi până la 14 lei pe MWh, adică undeva la 10-12% din factura existentă. „Cu alte cuvinte, se va ajunge la situaţia în care fiecare familie va plăti circa 200 de lei pe an suplimentar ca alţi consumatori să beneficieze de gaze. Nu cred că este o abordare echitabilă şi cred că trebuie găsite alte soluţii de finanţare”, a declarat Dumitru Chisăliță, citat de Agerpres.

Potrivit noului regulament aprobat de ANRE în această lună, operatorii de distribuție au obligația să racordeze toți solicitanții, viitori clienți finali casnici, la sistemul de distribuție, în termen de 90 zile de la data obținerii autorizației de construire. Recuperarea costurilor privind racordarea clienților casnici se realizează prin tarifele de distribuţie. ANRE a aprobat Regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale prin Ordinul nr.178/2020, publicat în Monitorul Oficial din 14 octombrie 2020.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *