Facturile la energie electrică cresc cu până la 26%. Asociația Energia Inteligentă, Scrisoare Deschisă: Guvernul să amâne cu 6 luni liberalizarea pieței de energie. Parlamentul să analizeze, urgent, situația dezavantajoasă creată de ANRE pentru 75% din consumatorii din România

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori Facturile la energie electrică cresc cu până la 26%. Asociația Energia Inteligentă, Scrisoare Deschisă: Guvernul să amâne cu 6 luni liberalizarea pieței de energie. Parlamentul să analizeze, urgent, situația dezavantajoasă creată de ANRE pentru 75% din consumatorii din România
  • Dumitru Chisăliță, Președinte AEI: ANRE este sub controlul Parlamentului. Se impune să acționăm acum, pentru a se bloca această creștere imensă și intolerabilă a prețului energiei electrice pentru populație

Asociația Energia Inteligentă cere “amânarea, prin OUG, cu 6 luni a liberalizării pieței de energie electrică astfel încăt să se evite situația intolerabilă la care sunt supuși majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forțați să achite prețuri mult mai mari prin acțiunile întreprinse de ANRE și să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieței de energie electrică pentru români”.

Creșterea prețului energiei electrice la populație de la 1 ianuarie 2021

Să nu-i lăsăm, din nou, pe români să plateasca greșelile Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei prin mărirea facturilor la energie cu până la 26%. Ar fi a doua oară în acest an când populația este într-o situație intolerabilă, dupa ce în urma liberalizării pietei de gaze în iulie 2020, a plătit același pret la gaze chiar daca prețul mediu pe semestrul II 2020 a scăzut cu 60% față de prețul mediu din semstrul II 2019, precizează Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

Într-o Scrisoare deschisă, AEI cere noului Parlament să analizeze, în regim de urgență, situația dezavantajoasă create pentru cca. 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare și a celor vinovați de această situație și aplicarea legii, astfel încăt consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite prețuri rezonabile la energie electrică.

ANRE este sub controlul Parlamentului. Se impune să acționăm acum, pentru a se bloca această creștere imensă și intolerabilă a prețului energiei electrice pentru populație, susține Chisăliță.

În baza Ordonanței de Urgență 1/2020 din data de 6 ianuaie 2020, s-a luat hotărârea liberalizării pieței energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2021. În conformitate cu prevederile OUG 1 era alocat o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării pieței de energie, diseminarea de informații complete pentru consumatorii casnici și stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofetele de pe piață și a iniția procesul de contractare în vederea trecerii la piața liberă de la 1 ianuarie 2021.

În scrisoare se precizează că responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activități revine ANRE, care nu și-a dus la îndeplinit sarcinile stabilite prin lege, și anume:

–        În anul 2020 ANRE nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică și nici activități specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfășoare activități specifice de analiză și alegere a furnizorului care oferă Prețul Corect. De altfel prima postare pe site ul ANRE a unei activități de Informare privind liberalizarea pieței de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020;

–        ANRE a emis legislația secundară necesară pregătirii pașilor liberalizării pieței de energie electrică cu doar 3 luni înaintea liberalizării pieței de energie electrică, legislație care a fost în mod continuu schimbată și modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se chiar cu 7 zile înaintea liberalizării pieței de energie electrică;

–        ANRE a realizat legislația secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate și transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieței, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-și aleagă o ofertă cu un preț avantajos până la data de 1 ianuarie 2021.

Notă AEI: ANRE afirma că nu este obligatoriu ca un consumator să-și schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, uita însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator și un câștig nejustificat pentru furnizor.

Legea 123/2012 cu modificările și completările ulterioare stabilește, la art 55, alin 1 că  furnizorii de ultimă instanță (cei care vor furniza energie electrică consumatorilor casnici urmare a demersuriulor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligați să asigure furnizarea de energie electrică la prețuri rezonabile.

Având în vedere situația prețurilor publicate pe Comparatorul de prețuri ale energieie electrice de pe site-ul ANRE, se desprinde că prețurile pe care urmează să le plătească consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 nu sunt rezonabile, acestea sunt unele dintre cele mai mari prețuri de pe piața de energie electrică, precizează AEI, evidențiind faptul că prin parctica dusă de ANRE se încalcă prevederile art. 55 din Legea 123/2012, prețurile pe care sunt obligați consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât prețurile din piață.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Facturile la energie electrică cresc cu până la 26%. Asociația Energia Inteligentă, Scrisoare Deschisă: Guvernul să amâne cu 6 luni liberalizarea pieței de energie. Parlamentul să analizeze, urgent, situația dezavantajoasă creată de ANRE pentru 75% din consumatorii din România”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *