Cu ocazia împlinirii a 70 ani de la fondarea Facultății de Energetică, din cadrul Universității Politehnica din București, au fost inaugurate noile echipamente din Laboratorului de Partea Electrică a Centralelor și Stațiilor „Constantin Dinculescu” din cadrul facultății. Laboratorul a fost modernizat printr-un parteneriat cu Siemens România, anunță reprezentanții facultății.

Prezent la evenimentul de inaugurare a noilor echipamente, Cristian Secoșan, CEO Siemens România, a declarat: „Oamenii sunt cea mai importantă resursă, în care trebuie să investim constant pentru ca aceștia să se poată dezvolta atât personal, cât și profesional. Grija pentru pregătirea tinerilor, din punct de vedere al educației duale, reprezintă unul dintre obiectivele Siemens. Astfel, prin dotarea laboratorului cu echipamente de ultimă generație, dar și prin oferirea de programe de internship și training, la nivelul companiei, ne dorim ca studenții să facă un prim pas spre cariera pe care și-o doresc”.

“Capacitatea de a inspira, de a încuraja studentii să-și dezvolte abilitățile și să devină performanti reprezintă esența educatiei de calitate. Pentru aceasta, avem nevoie de laboratoare dotate la nivelul tehnicii actuale. Colaborarea cu Siemens România reprezinta o confirmare a deschiderii UPB catre mediul economic si o continuare a actiunilor noastre de modernizare a laboratoarelor. Formarea tinerei generatii de ingineri nu poate si nu trebuie sa fie doar responsabilitatea universitatilor deoarece este un interes al intregii societati”, a afirmat Horia Necula, prorector UPB.
Universitatea Politehnica din Bucuresti a acordat diploma de excelență lui Cristian Secosan, CEO Siemens Romania și Republica Moldova, în semn de apreciere pentru viziunea și implicarea în stabilirea unei strânse colaborări între Facultatea de Energetică și Siemens România în scopul sprijinirii formării profesionale a viitorilor specialiști din domeniul energiei.
Totodată, Facultatea de Energetică a acordat diploma de excelență unui absolvent de excepție al facultății – Vasile Cristea, Head of Distribution Systems – Smart Infrastructure, Siemens România, pentru implicarea în stabilirea unei strânse colaborări dintre Facultatea de Energetică și Divizia Smart Infrastructure, din cadrul Siemens România, în vederea susținerii procesului de instruire teoretică, de formare a abilităților practice și de orientare profesională a studenților.
Facultatea de Energetică prezintă Laboratorul din sala EH008 ca fiind un model dinamic de sistem electroenergetic, realizat la scară industrială, cu facilităţi didactice, fiind unicul de acest fel din Europa. Este un poligon real de lucru pentru studenti, permite efectuarea de manevre în condiții identice cu cele din exploatare, atât în staţii mai vechi cât şi în staţii moderne dotate cu întreruptoare cu comutație în vid și cu protecţii numerice sau a unei celule complet digitalizate, susțin reprezentanții facultății.
Siemens Romania a dotat laboratorul cu celule compacte 8DJH, pentru distribuția secundară până la 24kV. Acestea sunt celule compacte, cu izolația în gaz, ce nu au nevoie de mentenanță și prezintă siguranță mare în exploatare. Din acest motiv celulele 8DJH sunt cea mai utilizată solutie pentru aplicații precum: posturi de transformare, parcuri fotovoltaice, e-houses, aeroporturi, stații de tren sau metrou, clădiri de birouri.
Punând la dispoziția studentilor acest tip de celule, se vor evidenția în primul rând diferentele de gabarit, la aceleași caracteristici tehnice, dintre celulele vechi existente în sistemul energetic și noua generație de echipamente. În plus, peretii din plexiglass permit studenților să vadă ce se întâmplă în interiorul celulelor în momentul realizarii diverselor manevre.
Felicitari facultatii de Energetica si Siemens Romania pentru aceasta ralizare. Acum 50 de ani impreuna c cca 80 colegi de facultate , absolventii celor oua specializari din acea perioada – Partea electrica a centralelor si statiiilor si Transport si distributie incepeam sa practicam aceasta minunata meserie. Sunt mandru ca incepand cu august 1970 am activat, m-am format si m-am perfectionat activand numai in unitati ale Sistemului Energetic national. Am inceput cu Trustul Electromontaj ca inginer proiectant, tracand apoi la elaborarea de fise tehnologice pentru realizarea LEA de media si inalta tensiune. upa un an de cursuri postuniversitare in Comert exterior si cooperare econommica internationala am continuat perfectionarea profesionala in Romelectro si am continuat sa aplic cunostiintele e inginer electroenergetic specialist in transportul energiei electrica la Electrica si Transelectyrica de unde am iesit la pensie. Imi amintesc cu mare placere colaborarile in calitate de specialist in compartimentul de achiizitii echipoamente, lucrarisi servicii cu firmele Siemens, ABB , Alstom care isi icepusera activitatea in Romania cu cativa oameni. Si acum aceste firme sunt vectori ai dezvolatrii sistemului energetic si introducerii si in Romania a tehnologiilor e varf, a automatizarii si digitalizari
Multumesc profesorilor care ne-au format ca ingineri electrfoenergetici Antoniu, Brcovici, Gleb Gragan , Dimo dar si asistentilor deveniti acum profesori si indrumatori ai generatiilor care ne-au urmat
Inca o data felicitati si succes .
pandemia a facut ca intalnirea de 50 de ani programata in primavara sa nu se paote realiza. Speram ca poate ca impreuna cu conducerea facultatii de Energetica sa avem ocazia la momentul cand intilnirea va putea sa aibe loc in siguranta dpdv al sanatatii noastre, ca dupa intalnirea in una din salile facultatii sa putem vizita si noi acest minunat laborator de care noi nu am putut beneficia
Succese in continuare si multa, multa sanatate