Final de insolvență pentru salariații Hidroelectrica: o nouă concediere colectivă, de neacceptat; promisiuni de creșteri salariale în 2016

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Final de insolvență pentru salariații Hidroelectrica: o nouă concediere colectivă, de neacceptat; promisiuni de creșteri salariale în 2016
  • Se lucrează la o analiză a structurii de personal existente și a evoluției personalului prin prisma acțiunilor în instanță în care sunt implicați peste 1000 de salariați.

 Hidroelectrica ar urma să iasă din insolvență în vara acestuia an, după cum susține administratorul judiciar Remus Borza.  Rezultatele financiare ale companiei sunt foarte bune: se înregistrează un profit record pentru al treilea an consecutiv, dar și o producţie pe măsură, costurile de producţie  au scăzut, s-au plătit toate datoriile înscrise la masă credală. Astfel, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabilă companie din România.

hidro

Borza se mai laudă cu o realizare pe perioada insolvenței, respectiv reducerea  numărului de personal de la 5.239 la 3.443 salariaţi. Până la finele anului 2016, vor mai rămâne 3.000 angajați, potrivit planurilor de restructurare. Dată fiind situația excepțională a Hidrolectrica, sindicatul Hidrosind consideră că intenția administrației de a efectua o nouă concediere colectivă, care excede prevederile Contractului Colectiv de Muncă, este nejustificată.

„Optimizarea numărului de personal este un obiectiv strategic pentru societate, pentru asigurarea necesarului de personal atât ca număr, cât și pe categorii și calificări. Până la finele anului 2016 numărul de personal va ajunge la 3000 angajați, reducându-se atât pe cale naturală, cât și prin concedieri, inclusiv plecări voluntare de personal”, se precizează într-un document consultat de InvesTenergy.

Până la această dată, au fost înregistrate peste 150 cereri de plecare voluntară din partea unor angajați, numărul acestora continuând să crească, potrivit unor surse apropiate companiei. De partea administrației, trebuie să se asigure că plecările voluntare nu afectează activitatea de exploatare în centralele retehnologizate și MHC-uri. După ieșirea din insovență a Hidroelectrica, cererile de plecare voluntară vor fi aprobate de acționarii societății.

Pe ultima sută de metri, sindicatul a fost notificat de administrație privind o nouă concediere colectivă în 2016. S-au purtat discuții aprinse între administrație și sindicate în ultimele zile, în condițiile în care Contractul Colectiv de Muncă prevede scăderea numărului de personal fără concedieri colective pentru aanul 2016. În acest sens, se lucrează la o analiză a structurii de personal existente la nivelul sucursalelor/executivului Hidroelectrica, precum și la o analiză a evoluției personalului prin prisma acțiunilor în instanță în care sunt implicați peste 1000 de salariați.

Pe parcursul anilor de insolvență, au fost realizate mai multe valuri de concedieri care au vizat în mod special personalul TESA, considerat supradimensionat și ineficient, susțin reprezentanții Hidroelectrica. În prezent, se trece la un sistem centralizat de conducere ce presupune desființarea posturilor de directori de sucursale.

Pentru a mai calma spiritele, conducerea societății i-a asigurat pe sindicaliștii că, în 2016, vor fi creșteri salariale.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *