FP atacă Ministerul Energiei pe centralele 3 și 4 de la Cernavodă

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic FP atacă Ministerul Energiei pe centralele 3 și 4 de la Cernavodă

Fondul Proprieatea, acționar minoritar la Nuclearelectrica, încearcă să blocheze proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Cernavodă, pe motiv că ar fi costisitor. La AGA din luna octombrie, FP a solicitat acționarilor amânarea încheierii memorandumului de înţelegere cu China General Nuclear Power Corporation, lucru care nu s-a întâmplat. Ca urmare, FP a ieșit public cu un comunicat prin care contestă proiectul reactoarelor 3 și 4 și își exprimă dezamăgirea față de poziția Ministerului Energiei!

fondul-proprietatea„Suntem foarte surprinşi şi dezamăgiţi de votul Ministerului Energiei, având în vedere că acesta creează un precedent periculos şi desconsideră în totalitate principiul transparenţei în companiile de stat, care este pe de altă parte promovat şi susţinut atât de Guvern, cât şi de Ministerul Energiei în baza legislaţiei privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Proiectul reactoarelor 3 şi 4 este unul foarte costisitor pentru Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra profitului acesteia, iar acţionarii companiei au dreptul să cunoască detalii privind cheltuielile generate de proiect până în acest moment”, afirmă Greg Konieczny, CEO al Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

„Având în vedere situaţia actuală a pieţei energiei electrice, precum şi prognozele pe termen lung, Fondul Proprietatea consideră că proiectul privind construcţia Reactoarelor 3 şi 4 este nefezabil şi ar putea crea mari prejudicii acţionarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat. Potrivit ultimelor declaraţii publice ale reprezentanţilor Ministerului Energiei, acest proiect va recupera valoarea investiţiei doar la un preţ al energiei electrice de 82 de euro/MWh, în timp ce preţul actual pe piaţa OPCOM este mult mai mic, respectiv 35-40 de euro/MWh. Această diferenţă de preţ arată clar că proiectul este nefezabil”, precizează FP în comunicat.

Fondul Proprietatea a cerut votul acționarilor pentru întocmirea unui raport privind sumele cheltuite până în acest moment de companie cu proiectul privind construcţia celor două reactoare. Reprezentanții Ministerul Energiei au votat însă împotriva acestei propuneri, fapt care a determinat FP să ia poziție publică împotriva proiectului celor două reactoare de la Cernavodă.  Nu este primul proiect din energie nedorit de administratorii Fondului, care pledează pentru acțiuni ale companiilor care să conducă la câștiguri imediate.

Un răspuns în ce privește soarta Unităților 3 și 4 de la Cernavodă va fi dat de Ministerul Energiei în Strategia energetică, la care încă mai lucrează, dacă România susține acest proiect major de investiții pe termen lung.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *