FOREN 2020, evenimentul reprezentativ al regiunii pentru Consiliul Mondial al Energiei, un “Maraton energetic virtual”

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic FOREN 2020, evenimentul reprezentativ al regiunii pentru Consiliul Mondial al Energiei, un “Maraton energetic virtual”

În perioada 7 – 10 septembrie 2020, Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) a organizat Forumul Regional al Energiei din Europa Centrală și de Est – FOREN 2020 – cu tema „Tranziția Energiei În Europa De Sud-Est: Oportunitați, Provocări, Perspective”.  Aflat la a 15-a ediție și prima desfășurată online din cauza pandemiei de coronavirus, FOREN 2020, cel mai amplu eveniment din regiune, organizat o dată la doi de CNR-CME și denumit de participanți drept un „maraton virtual de patru zile”, a avut ca participanți personalități de prestigiu din partea autorităților și a companiilor din domeniul energie din România și din Europa.

La Sesiunea de deschidere din data de 7 septembrie 2020, găzduită de Iulian Iancu, președintele CNR-CME, au participat: Virgil Popescu – Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Angela Wilkinson – Secretar General și CEO, Consiliul Mondial al Energiei, Ioan Dumitrache – Secretar General al Academiei Române, Bogdan Chirițoiu – Membru al Boardului ACER și Președinte al Consiliului Concurenței, Tudor Constantinescu – Consilier Principal al DG pentru Energie, Comisia Europeană.

Forumul a fost deschis de Iulian Iancu, președintele CNR-CME, care a menționat tradiția solidă a FOREN, evenimentul central și reprezentativ al regiunii pentru CME și a subliniat condițiile speciale în care se desfășoară evenimentul în acest an, plin de multiple provocări. „Pentru depășirea acestor provocări, soluția este o nouă revoluție tehnologică și digitală, iar pentru asta este nevoie de un plan de acțiune la nivel național și de legislația adecvată. Inovația stă la  baza depășirii tuturor provocărilor, cu accent pe eficiența energetică, resursele regenerabile de energie, tehnologiile inteligente,  decarbonarea sectorului energetic și toate celelalte aspecte importante aferente energiei și mediului, pe care lucrările FOREN 2020 le vor analiza în detaliu, încercând să ofere concluzii și recomandări decidenților economici”, a declarat Iulian Iancu printre altele.

Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a apreciat efortul CNR-CME de a organiza lucrările FOREN 2020 online și  a reliefat câteva aspecte importante ale sectorului energetic, cu mențiunea că în România, atunci când vorbim despre energie înseamnă că vorbim despre  securitate energetică, adică petrol, gaze şi electricitate. „Dacă vorbim de petrol, lucrurile sunt simple: avem rezerve onshore și oricine poate cumpăra petrol cu vaporul, pe mare. Dar, când vorbim de gaze, lucrurile sunt mai complicate, pentru că vorbim de geopolitică”, a arătat domnia sa.  După ce a arătat că țara noastră are rezerve onshore de gaze şi că a descoperit recent noi zăcăminte în Marea Neagră, a precizat: „În ceea ce priveşte electricitatea, în contextul Green Deal, trebuie să ne redimensionăm producţia de energie. Avem un mix foarte bun de combustibili. Trebuie să folosim  gazul drept combustibil de tranziţie. Cărbunele trebuie să rămână încă în atenția noastră. Evident, sursele regenerabile de energie sunt extrem de importante și trebuie să le acordăm toată atenția. Trebuie să producem electricitate din surse regenerabile, iar în Marea Neagră avem, pe lângă gaze, şi potenţial offshore de vânt”.

Angela Wilkinson, secretar general și CEO al Consiliul Mondial al Energiei a subliniat că, în prezent,  cu toții asistăm la o schimbare a paradigmei energetice și felicită CNR-CME pentru organizarea acestui Forum într-un moment atat de sensibil. „În astfel de momente, cooperarea regională este cheia succesului. Criza generată de coronavirus a afectat dramatic întreaga lume energetică și toate sectoarele, din toate regiunile lumii, de peste 10 ori mai mult decât criza financiară din 2008. Asistăm, de fapt, la o provocare a umanizării tranziției energetice, deci la punerea oamenilor pe primul loc. După această criză, refacerea va fi dificilă și va necesita cea mai mare realocare mondială de capital din istorie. Criza a pus un nou accent pe reziliență, care se extinde și include oameni, comunități și lanțuri de aprovizionare, dar, în egală măsură și scenarii de vreme extremă și riscuri cibernetice.  La nivelul Consiliului Mondial al Energiei am realizat patru scenarii plauzibile și alternative de dezvoltare pentru 2024: Pause, Rewind, Fast-Forward and Re-Record. Fiecare dintre aceste scenarii analizează modul în care incertitudinile privitoare la ambiție, încredere și abilitate pot răspunde impactului pe care pandemia le are la nivel global. Am folosit aceste scenarii pentru a realiza primul Radar al Tranziției Energetice din lume, pe care-l vom lansa la finalul acestei luni. CME scanează semnalele de schimbare din întreaga lume pentru a vedea prin ceața incertitudinilor, a intensifica conversația strategică asupra viitorului energetic și pentru a permite o tranzițea energetică ordonată, pe măsură ce lumea iese din criză. Decarbonarea, digitalizarea, descentralizarea și transformarea disruptivă bazată pe cerere sunt noii indicatori  pe care îi vom urmări. Valoarea se deplasează cât mai mai aproape de consumatorul final, cel care trebuie pus în centrul preocupărilor noastre, în viitor, a subliniat Angela Wilkinson.

Sesiunea de Deschidere a fost urmată de două sesiuni de lucru, moderate de Ion Lungu președinte AFEER, desfășurate sub titlul „Quo Vadis Energy Sector?” Panelul primei sesiuni, dedicate Energiei Electrice, a fost format din: Doina Vornicu – Director de Operațiuni și membru al Directoratului CEZ România, Daniel Burlan – Președinte CE Oltenia SA, Corina Popescu – CEO Electrica SA, Carlo Pignoloni – CEO &Country Manager ENEL Romania,  Cosmin Ghiță – CEO Nuclerarelectrica SA,  Daniel Balaci – director al Direcției Tehnice, Eficiență Energetică și Tehnologii Noi din cadrul CNTEE Transelectrica SA. Cea de a doua sesiune, Petrol și Gaze,  a beneficiat de prezentările susținute de Eric Stab –  CEO Eastern Europe, Chairman &CEO – ENGIE Romania, Anca Dragu – Director general adjunct E.ON Romania, Alexandru Maximescu – Director Afaceri Publice și de Reglementare- OMV Petrom, Vasile Ciolpan – Director Direcția Comercializare Energie, Elisabeta Ghidiu – Director Comunicare TRANSGAZ.

În ziua de 8 septembrie 2020 a fost organizată  „Ziua Regională A Energiei”, cu tema „Tranziția energetică în regiune: fapte, obiective, aspecte strategice”, care a fost deschisă  de către Einari Kisel – Director Regional pentru Europa din cadrul Consiliului Mondial al Energiei. Evenimentul  a cuprins două sesiuni de lucru. Panelul primei sesiuni, moderate de către Ioan Dan Gheorghiu – Vicepreședintele CNR-CME, a reunit următorii experți: Niculae Havrileț –  Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Cristian Bădescu – Reprezentant cu însărcinări speciale al MAE pentru securitate energetică, Corneliu Bodea – CEO ADREM, Gianfranco Chicco – profesor universitar, Universitatea Politehnica din Torino, Cătălin Stancu – Associate Senior Expert- Horvath & Partners, Burkhard von Kienitz – Vicepreședinte COO Processes-E.ON Germania, Petre Stroe – Președinte al Consiliului de Administrație MET Romania Energy SA, Cristian Secoșan – CEO Siemens pentru România și Republica Moldova

În prezentarea sa, Niculae Havrileț- Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a afirmat printre altele: ” Deși  sectorul de producţie a  energiei a suferit un impact major din cauza cererii scăzute,  investițiile continuă și  trebuie să ne revenim.  România trebuie să își atingă ținta asumată de a ajunge la producerea de energie din surse regenerabile, de 30,7 din consum, în anul 2030, față de 24% cât este în prezent. România are oportunități de utiliza gazele naturale din Marea Neagră, prin trecerea producției de la cărbune la gaz. Alte acțiuni de viitor ale sectorului energetic românesc au în vedere  utilizarea gazului natural pentru pentru a produce hidrogen. De asemenea, în prezent mulţi producători de energie vor să investească în noi oportunităţi, în parcuri eoliene offshore, în baza unui studiu al Băncii Mondiale, care arată că în partea românească a Mării Negre există un potenţial eolian de 80.000 MW”,.        

Cristian Bădescu, Reprezentant cu însărcinări speciale al MAE pentru securitate energetică a arătat că umanizarea tranziției energetice este un subiect foarte incitant pentru dezbaterile din cadrul Forumului, deoarece toți oamenii au dreptul de a avea acces la energie și la reziliența sistemului energetic. „Liberalizarea pieței de energie este în favoarea consumatorului și trebuie să asigurăm acces la energia curată și accesibilă”. De asemenea,  Cristian Bădescu a subliniat  că este foarte important să avem o strategie energetică pe termen lung și că Românuia trebuie să se implice activ in programul Green Deal. „Dimensiunea externă a alimerntării cu energie electrică este foarte importantă. Trebuie să  fim coerenți și să  asigurăm un cadru legislativ predictibil” a mai precizat el, subliniind de asemena că „Tehnologiile disruptive reprezintă acum cuvântul cheie pentu lumea actuală”

Panelul sesiunii a doua, moderată de Einari Kisel-  Director Regional pentru Europa din cadrul Consiliului Mondial al Energiei, a fost susținut de Viorel Gafița – președinte ROMELECTRO, Sorin Elisei – Director în cadrul practicii specializate în industria de energie și resurse natural- Deloitte, Valeriu Binig – Director, Departamentul reglementări şi antitrust-ENEL Romania, Jean Eudes Moncomble – Secretar General WEC Franța, Bogdan Păun – Manager – Departamentul Management de Proiect – Hidroelectrica, Cristina Șetran – Director Program, Dezvoltare – Implementare Proiecte OPCOM, Sorin Petre – Partener PwC, Mihnea Crăciun – director adjunct BERD Romania.

Zilele de 9 și 10 septembrie 2020 au fost  dedicate sesiunilor de comunicări științifice în cadrul celor cinci secțiuni  ale conferinței: Au fost prezentate 80 de lucrări susținute de specialști de valoare care au abordat aspectele principale privitoare la politici energetice în perioada de tranziție, piețe de energie și integrarea surselor de energie regenerabilă, soluții de eficiență energetică, petrol și gaze naturale, energie nucleară și tehnologii curate de producerea energiei electrice din cărbune și termoficare.

Concluziile și recomandările FOREN 2020 vor fi elaborate în cel mai scurt timp și transmise tuturor celor interesați

Asociația Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME),  principala organizaţie din domeniul energiei din România, membru fondator al Consiliului Mondial al Energiei din anul 1924, reprezintă cea mai mare rețea națională de specialiști din domeniul energiei care concentrează interesele unui mare număr de instituții și organizații din România cu activități în domeniul energiei și ale relației acesteia cu economia și cu mediul înconjurator, ale specialiștilor și ale societății civile.

FOREN reprezintă o platformă unică de comunicare și schimb de informații pentru reprezentanții industriei energetice din România și din regiune și este un eveniment de tradiție, organizat la fiecare doi ani, cu începere din anul 1992, de către Asociația Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *