FPPG cere premierului Orban să actualizeze cadrul legislativ pentru deblocarea procesului de digitalizare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic FPPG cere premierului Orban să actualizeze cadrul legislativ pentru deblocarea procesului de digitalizare

Industria de petrol şi gaze naturale solicită Guvernului să ia măsuri urgente pentru deblocarea procesului de digitalizare. Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) a transmis o scrisoare deschisă premierului Victor Orban.

“Digitalizarea României este prezentată de către Guvernul României, cu fiecare prilej, ca fiind o axă prioritară a programului de guvernare și un motor al dezvoltării economice. Cu toate acestea însă, realitatea ne arată că digitalizarea industriei de petrol şi gaze naturale din Romania se poate realiza doar prin actualizarea cadrului legislativ la progresul tehnologic“, se precizează în scrisoare semnată de către președintele FPPG, Franck Neel.

Prin limitarea accesului la digitalizare a companiilor şi autorităților din industria petrolieră, acestea sunt dezavantajate în competiția pentru capital față de alte industrii din regiune sau piața globală. Este deja cunoscut faptul că accesul facil la date îmbunătățește eficiența industriei și, pe cale de consecință, aduce venituri suplimentare la venitul de stat“, se arată în scrisoare.

FPPG susține importanța declasificării datelor și informațiilor din industria petrolieră, acțiune fără de care digitalizarea este inaccesibilă companiilor din România. “Ne referim la tehnologii precum ”Cloud”, ”Big Data” şi ”Cloud Computing”, care presupun procesarea datelor în centre de date de tip ”Cloud” aflate pe teritoriul Uniunii Europene. Clasificarea unor date îngreunează utilizarea lor şi face imposibilă valorificarea lor prin tehnologii ”Cloud”.

Potrivit petroliștilor, nevoia de utilizare a unor instrumente avansate de tehnologie a informației este cu atât mai presantă în cazul României, care are în exploatare zăcăminte mature, cu un semnificativ declin natural al producției. De asemenea, majoritatea furnizorilor de soluții specifice industriei oferă soluții numai în Cloud, soluțiile curente, instalate local, urmând să iasă din mentenanță și din oferta de servicii.

“Ca urmare a utilizării soluțiilor de tipul ”Cloud”, industria din alte țări a înregistrat următoarele beneficii imediate, cu impact direct în nivelul producției: acces mai rapid la date și modele şi scurtarea timpului de decizie; reducerea timpului de foraj prin monitorizarea în timp real; reducerea de până la 100 ori a timpului de procesare a modelelor de rezervor; creșterea gradului de reușită în activitatea de prospecțiune și explorare, prin procesarea în ”Cloud” a datelor seismice; creșterea factorului de recuperare a rezervelor din zăcăminte și implicit creșterea producției“, se specifică în scrisoare.

Ca urmare a piedicilor legislative, România a pierdut startul în procesul de digitalizare a industriei petroliere şi va suporta costuri mai mari pentru a recupera decalajul. Astfel, potrivit unui studiu Deloitte din 2019, România este singura ţară care menține cerințe de teritorialitate pentru datele specifice industriei upstream. Aceasta contravine tendinței europene de eliminare a restricțiilor și barierelor cu privire la transferul, utilizarea, stocarea, procesarea și accesul la datele fără caracter personal.

“În contextul actual, apreciem atenția autorităților asupra creșterii nivelului digitalizării naționale, şi totodată măsurile care permit lucrul la distanță, determinate de către pandemia COVID-19. Din păcate însă, pentru companii cu mii de angajați, cum sunt cele din industria petrolieră, astfel de măsuri necesită tehnologii avansate de colaborare și comunicare, acestea fiind din nou inaccesibile industriei petroliere, pentru că sunt în mare parte tehnologii de tipul ”Cloud”. 2020 este un an greu pentru România, pentru cetățeni și companii deopotrivă și cu atât mai greu pentru sectorul de petrol și gaze naturale, care se află în cea mai profundă criză din ultima sută de ani. Chiar și în acest context, companiile sunt pregătite să investească în tehnologie. FPPG susține continuarea dialogului între autoritățile relevante și industrie pentru finalizarea și aprobarea legislației privind declasificarea datelor și informațiilor din industria petrolieră“, afirmă Franck Neel, președintele FPPG, în scrisoarea deschisă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *