„Furnizorii de energie nu mai pot susține schema de plafonare în condițiile în care întârzierile la plată depășesc mai mult de un, sumele restante find de peste 8 miliarde de lei. Schema de pomană electorală este susținută de furnizori de un an. Există riscul ca unii furnizori să nu-și mai poată permite să rămână în business, lucru care deja se întâmplă, și afectează întreg lanțul – distribuție, transport, producători – și mai ales pe consumatori”, semnalează Asociația Furnizorilor de Energie din România.
″Restanțele statului român la compensațiile datorate furnizorilor de energie depășesc 8 miliarde de lei, au crescut de la 5 miliarde de lei cât erau în octombrie 2024 S-a ajuns cu decontarea la consumul lunii ianuarie 2024, deci sunt întârzieri de 1 an. Unele companii au sume neconfirmate din octombrie 2023. Sunt sute de raportări la ANRE, în stand by. Procedura actuale decurge astfel: un furnizor trimite rapoarte pentru un un milion de clienți, dacă ANRE are întrebări despre un client sau doi, se returnează tot portofoliul până când se răspunde pentru acei doi clienți. Avem mereu un astfel de ping-pong. Am cerut din toamna anului trecut modificarea mecanismului de verificare și să existe o confirmare parțială a sumelor″, a precizat președintele AFEER, Laurențiu Urluescu, în cadrul unei întâlniri cu presa de specialitate.

Potrivit acestuia, urgența numărul 1 este să se plătească rapid plățile confirmate deja, iar ANRE să confirme cât mai urgent celelalte plăți către furnizori. Vorbim de câteva săptămâni pentru unii furnizori dacă nu se deconteză parțial, avertizează președintele Asociației.
AFEER atrage atenția asupra situației furnizorilor în contextul în care autoritățile iau în calcul prelungirea plafonării prețurilor cu 3 sau 6 luni.
Furnizorii spun că se confruntă cu mari probleme pa partea de cash-flow, în contextul neplății restanțelor de către stat. Finanțarea se face prin credite de la bănci, iar dobânzile au depășit pragul de 10%. Mulți dintre furnizori au depășit limita de expunere.
În condițiile date, AFEER cere re-liberalizarea din aprilie 2025. Este de preferat ca liberalizarea să se facă în primăvară, atunci când prețurile din piață sunt cele mai mici din an, spune Urluescu, care adminte că la început liberalizarea va fi un șoc, dar vor fi creșteri de prețuri suportabile pentru consumatori.

Potrivit estimărilor AFEER, pentru un consumator cu cu 50 KWh lunar, factura va crește cu 23 – 28 lei pe lună, iar pentru consumatorul cu 100 kWh lunar, factura va crește cu 47-56 de lei pe lună, în cazul liberalizării.
Furnizorii au mai evidențiat că au obligația legală, în baza regulamentelor europene, să atragă atenția asupra acestei situații având în vedere “posibilele riscuri care pot să conducă la prejudicierea securității aprovizionării cu energie electrică”.
.
“