Furnizorii de energie, tot băieţi deştepţi: au rezolvat cu certificatele verzi. Din 49 au mai rămas 16 buni de plată la  Fondul de Mediu

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Furnizorii de energie, tot băieţi deştepţi: au rezolvat cu certificatele verzi. Din 49 au mai rămas 16 buni de plată la  Fondul de Mediu
  • Romenergy, RAAN şi Complexul Energetic Hunedoara rămân în topul restanţierilor

Din 49 au mai rămas 16 furnizori buni de plată la Administraţia Fondului de Mediu. ANRE a publicat o nouă listă a operatorilor economici care nu şi-au îndeplinit cota obligatorie de achiziţie de certificate verzi şi numărul de certificate verzi achiziţionate de aceştia pentru anul 2015, de data aceasta lista finală, care este anexă la Decizia ANRE nr.609 din 15 aprilie 2016. Potrivit acesteia, pe primul loc în topul restanţierilor a rămas tot Romenergy, însă numărul certificatelor verzi a scăzut de la 84.000 la 48.358 buc.

Impozit-pe-profitReprezentanţii comnpaniei Romenergy au anunţat că nu-şi mai prelungesc licenţa de furnizare a energiei electrice, care expiră în luna mai, fiind într-o situaţie extrem de delicată după ce filiala Electrica a reziliat unilateral contractul de distribuţie deoarece furnizorul a acumulat datorii în contul tarifului pentru serviciul de distribuție prestart. Clienții aflați în portofoliul furnizorului privat de energie Romenergy Industry și care se află în regiunea deservită de Electrica Distribuție Transilvania Nord, localizaţi în Bihor, Satu Mare, Cluj, Sălaj, Baia Mare și Bistrița Năsăud, au trecut în portofoliul Electrica Furnizare ca furnizor de ultimă instanță, potrivit unei informări recente a  ANRE.

RAAN şi Complexul Energetic Hunedoara figurează cu 27.332 CV, respectiv 26.458 CV în lista finală a ANRE. În cazul acestor două companii nu remarcăm nicio schimbare la numărul de certificate, de la o listă la alta. Ba, mai mult, dat fiind faptul că RAAN nu cumpără certificate verzi de 3 ani şi nu plăteşte către AFM, nu sunt aşteptări să se schimbe lucrurile în acest an. Situaţie similară şi la Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă, şansele de a achita suma pe care o datorează AFM fiind reduse.

Au dispărut însă din top societăţi care apăreau în prima listă făcută publică de ANRE, şi anume: Energy Distribution Services SRL – 37.590 CV, SC EFT Furnizare SRL– 28.458 CV, SC ARELCO Power SRL – 22.463 CV, SC Energy Holding SRL – 21.989 CV şi altele.

Nu avem o explicaţie oficială a acestei situaţii, am aflat însă că multe dintre declaraţii au fost depuse de furnizori în ultimul moment astfel că OPCOM a ajuns să proceseze în luna martie de 3-4 ori mai mult decât într-o lună normală a anului. O explicaţie a întârzierilor de partea furnizorilor este dată şi de tergiversarea deciziei privind exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori industriali de energie.

Furnizorii  şi producătorii  care nu realizează cota obligatorie anuală sunt obligaţi să plătească contravaloarea certificatelor verzi neachiziţionate Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit unui Ordin al ANRE, “contravaloarea certificatului verde neachiziţionat de către operatorii economici care au obligaţie anuală de achiziţie de certificate verzi, în cazul neîndeplinirii cotei obligatorii de achiziţie de certificate verzi pentru anul 2015, este de 534,0673 lei/certificat verde neachiziţionat, respectiv 119,7702 euro/certificat verde neachiziţionat”. Operatori de pe lista neagră a ANRE au de plătit astfel milioane de euro la AFM, fapt ce ridică semne mari de întrebare în privinţa unora dintre aceştia cu privire la posibilitatea de a achita aceste sume şi cum le sunt afectate afacerile, riscând astfel să rămână fără licenţa de furnizare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *