- Primul webinar ”Women in Energy – Inspire your future!”, organizat de FEL, a reunit peste 150 de participanți
Future Energy Leaders România anunță lansarea grupului online dedicat Comunității Femei în Energie (www.facebook.com/groups/FemeiInEnergie), ce își propune să încurajeze implicarea femeilor și să susțină dezvoltarea lor personală și profesională prin activități și evenimente specifice.
Lansarea vine după primul webinar dedicat studentelor și tinerelor profesioniste din domeniul energetic pe tema oportunităților de carieră și a provocărilor cauzate de inegalitatea de gen, organizat de FEL în data de 27 aprilie.
Evenimentul a reunit peste 150 de participanți din București, Cluj, Râmnicu Vâlcea, Brașov și Constanța, provenind din companii, facultăți, asociații, autorități și institute de cercetare. Invitații au abordat subiecte precum dezvoltarea personală și profesională prin educație, voluntariat și carieră, dar și stadiul egalității de gen la nivelul sectorului energetic.
Elena Popescu, Director General în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a evidențiat faptul că ”noul model energetic se bazează pe inovare, iar generația tânără va construi acest model. Contextul este deosebit de complex, sectorul energetic se află într-o dinamică continuă, iar noi, cei din administrație, trebuie să facem față acestor provocări. Pentru ca acest lucru să fie posibil, consider că și în administrație este nevoie de personal cu experiență și background tehnic, iar criteriul principal de selecție trebuie să rămână expertiza profesională.”
”Industria energetică oferă permanent provocări și oportunități, iar femeile sunt inteligente, puternice, bune comunicatoare, diplomate, au abilități de lider și puterea de a conduce”, este de părere Ella Ratcu, Consilier CNR-CME și Fondatoarea programului Future Energy Leaders România.
Mesajul din partea doamnei Carmen Neagu, Consilier în cadrul EnergoBit, pune accentul pe profesionalism ca element esențial în carieră: ”Să faceți bine și cu pasiune ceea ce faceți, să nu precupețiți nimic pentru a deveni excelenți profesioniști, să duceți la bun sfârșit și să nu vă fie niciodată teamă să treceți totul prin propriul filtru de gândire!”.
Cristina Trefaș, Fondator și Director General al publicației InvesTenergy, identifică rolul învățării active în dezvoltarea profesională: ”Să nu vă fie rușine să puneți întrebări! Îndrăzniți, perseverați și aveți curaj – participați activ în organizații de profil și la conferințe pentru a acumula cât mai multe cunoștințe!”.
”Suntem încă tributari unor mentalități învechite în ceea ce privește prezența femeilor în anumite sectoare”, afirmă Corneliu Bodea, CEO Adrem și Președintele Centrului Român al Energiei. ”În momentul de față, în meseria de energetician doamnele nu sunt atât de bine reprezentate pe cum ar trebui și consider că rolul femeii încă nu a fost pus acolo unde trebuie. Cred în egalitatea de gen și femeile au tot meritul de a fi alături de bărbați în orice meserie.”
Din partea tinerei generații, Dalia Stoian, coordonator al departamentului de Instalații Electrice și Automatizări al EFdeN, transmite către studenți faptul că ”acesta este momentul oportun să faceți încercări, să descoperiți ce vă place și să vă alegeți domeniul în care să vă construiți cariera”.
”Sectorul energetic este un sector integrator care stă la baza dezvoltării altor sectoare. Evenimentele și activitățile extracurriculare pot diferenția și aduce un plus valoare”, a adăugat Ioana Covali, Enel România, în încheierea evenimentului, subliniind, de asemenea, rolul informării și creativității.
Webinarul a fost moderat de Mădălina Ghilvacs (Groupe Renault) și Gabriela Sava (Facultatea de Energetică UPB), membre Future Energy Leaders România și a fost organizat în cadrul proiectului „Women in Energy”.
„Women in Energy” este un proiect al Future Energy Leaders România (FEL România), programul de tineret al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), parte din rețeaua globală a Future Energy Leaders dezvoltată de World Energy Council.
FEL România este o rețea de tineri profesioniști ce dezbat idei și dezvoltă proiecte. Printre obiectivele programului se numără profesionalizarea tinerilor din energie și dezvoltarea competențelor necesare celei de-a 4-a revoluții industriale, creșterea gradului de angajabilitate și prezența mai mare a tinerilor în poziții de decizie. Mai multe detalii pe www.felromania.org/2019.