“Gas release program” de la 1 iulie. ANRE continuă consultările. Petrom și Romgaz, obligate să vândă 20% din producția anuală pe piețele centralizate, timp de doi ani și jumătate

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic “Gas release program” de la 1 iulie. ANRE continuă consultările. Petrom și Romgaz, obligate să vândă 20% din producția anuală pe piețele centralizate, timp de doi ani și jumătate
  • În prima sesiune de licitație, prețul maxim de pornire al ofertelor de vânzare reprezintă 95 % din ultimul preț cunoscut publicat de Central European Gas Hub AG (CEGH)
  • Începând cu următoarea sesiune, prețul maxim de pornire al ofertelor de vânzare este cel mai mic preț publicat de operatorii pieţelor centralizate din cele înregistrate la nivel naţional până în pre-ziua sesiunii de licitaţie

“Gas release program” – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE  susține că a luat în considerare propuneri/observații din partea actorilor pieței pentru Programul de  ofertare gaze naturale pe piețele centralizate din România, care ar urma să se aplice începând cu data de 1 iulie 2020 până la finele anului 2022.

De la această data, piața gazelor naturale se liberalizează pentru a doua oară în ultimii 3 ani. „Soluţia este să introducem un gas release program, prin care să obligăm, să constrângem producătorii, deşi cuvântul sună urât, ca doi-trei ani să scoată pe pieţe cantităţi exacte de gaze, pe contracte pe termen lungi, pe un an, pe un trimestru, pe o lună, pe o săptămână, pe pieţele spot, intraday, la termen”,  afirma, la finele lunii februarie, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE.

Conform proiectului de Ordin ANRE, în perioada 1 iulie 2020– 31 decembrie 2022, producătorii de gaze naturale a căror producție anuală realizată în anul anterior depășește 3.000.000 MWh au obligația să oferteze vânzarea unor cantități de gaze naturale, în mod transparent, public și nediscriminatoriu, pe piețele centralizate din România, în cotă procentuală anuală de 20 %.  

ANRE va stabili titularii obligației de ofertare și cantitățile de gaze naturale aferente obligației fiecăruia, repartizate pe produse. Cantitățile de gaze naturale care fac obiectul obligației de ofertare anuală au la bază producția realizată în anul 2019, din care se scad : consumul tehnologic avizat de ANRM pentru anul 2019, precum şi declinul mediu anual al rezervelor de gaze natural. Ponderea cantitativă repartizată în vederea ofertării pe fiecare din produsele standardizate menţionate este : 30% – produse lunare, 20% – produse trimestriale, 20% – produsele sezoniere, 30% – produse anuale.

Procesul de ofertare a cantităților de gaze naturale care fac obiectul prezentului Ordin se va desfășura în 5 sesiuni de licitație lunare, organizate pe platformele de electronice administrate de operatorii piețelor centralizate interesați, în primele 10 zile lucrătoare ale fiecărei luni a perioadei pentru care se instituie obligația de ofertare,  a stabilit ANRE, după un prim proces de consultare publică.

Conform ordinului ANRE, în prima sesiune de licitație care se va organiza cu respectarea noilor reguli, prețul maxim de pornire al ofertelor de vânzare pentru produsul ofertat reprezintă 95 % din ultimul preț cunoscut publicat de Central European Gas Hub AG (CEGH). Începând cu următoarea sesiune de licitație, prețul maxim de pornire al ofertelor de vânzare este cel mai mic preț din cele înregistrate la nivel naţional până în pre-ziua sesiunii de licitaţie care a fost organizată ca urmare a obligației de ofertare gaze naturale, preţ publicat de operatorii pieţelor centralizate.

De asemenea, ANRE va elabora contractul de vânzare – cumpărare gaze naturale standard. Proiectul de Ordin ANRE privind obligația de a oferta gaze naturale pe piețele centralizate din România, modificat, este din nou în consultare publică. Acesta a fost propus în contextul în care piața de gaze naturale din România prezintă o lichiditate scăzută, măsura dorind să contribuie, pe de-o parte la creșterea lichidității pieței, iar pe de altă parte la creșterea gradului de transparență a tranzacțiilor pe toate segmentele pieței centralizate de gaze naturale, acestea desfășurându-se conform regulilor de tranzacționare stabilite de către ANRE, au explicat reprezentanții Autorității.

Proiectul de ordin ANRE este, pentru a doua oară, în consultare publică. Noi propuneri și observații se pot trimite  până  la data de 04.05 2020.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.