Gazele din România, tot mai scumpe decât cele de pe piețele europene. Tendința se menține și în primul trimestru din 2020

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Gazele din România, tot mai scumpe decât cele de pe piețele europene. Tendința se menține și în primul trimestru din 2020

Preţul gazelor din România va continua să fie mai mare decât cel de pe pieţele europene şi în primul trimestru al anului viitor, a afirmat Aura Săbăduș, expert în domeniul gazelor în cadrul publicaţiei de profil ICIS Londra, la Conferința organizată de Financial Intelligence și Asociația Energia Inteligentă. „Începând cu luna mai, preţul gazelor pe piaţa din România a fost mai mare decât cel de pe pieţele internaţionale cu 9 euro pe MWh, în medie”, a precizat Săbăduș.

În schimb, în Europa, tendința preţurilor va fi de scădere, odată cu punerea în funcţiune, în următoarea perioadă, a mai multor terminale de gaze lichefiate care vor pătrunde până inima Europei, a spus ea.

Pentru primul trimestru al anului viitor, preţul pe Bursa Română de Mărfuri este de 25 de euro pe MWh, iar, pentru bursele din Olanda şi Viena, cotaţiile sunt de circa 20 de euro pe MWh, de unde rezultă că gazele româneşti vor continua să fie mai scumpe şi în această iarnă cu circa 5 euro pe MWh.

Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă:
Tendința de creștere a prețului gazelor se poate face doar prin restructurarea sectorului și aducerea în prim plan a tranzacției libere

Potrivit lui Dumitru Chisăliță, Expert, Președintele Asociației Energia Inteligentă, oprirea tendinței de creștere a prețului gazelor se poate face doar prin restructurarea sectorului și aducerea în prim plan a tranzacției libere, singura metodă care poate elimina balastul din structura prețului la consumatorul final.

Citat de Financial Intelligence, Chisăliță spune că dacă vrem prețuri mai mici la gaze trebuie să :

– investim în noi capacități de producție

– investim în noi capacități de interconectare

– eficientizăm capacitățile de transport și distributie

– liberalizăm piata de gaze

– să construim instituții puternice de protecție a consumatorilor, garantare a concurenței

– sa eliminam barierele care blochează piața.

Frank Neel, Președinte FPPG: România a fost aproape de blackout de două ori în acest an

Prezent la dezbatere, Franck Neel, Președintele Federației Patronale Petrol și Gaze, membru al Directoratului OMV Petrom, a afirmat că România a fost aproape de un blackout de două ori în acest an.Potrivit acestuia, cele două momente au fost acum câteva zile, când a fost oprita o unitate a Centralei de la Cernavodă, și la începutul anului, în perioada de iarnă.

Cele două situații au venit pe fondul faptului că nu s-au făcut investiții în centrale, în condițiile în care aceste investiții nu sunt stimulate. Pentru a putea fi finanțate astfel de proiecte de investiții de către bănci, trebuie să poți avea contracte pe termen lung, a precizat Neel.

Puteți consulta prezentarea Dlui Dumitru Chisăliță EVOLUȚIA PREȚULUI GAZELOR NATURALE PRIN RESTRUCTURAREA SECTORULUI GAZELOR NATURALE https://financialintelligence.ro/wp-content/uploads/2019/09/Dumitru-Chisalita-Restructurarea-pietei-de-gaze-prezentare.pdf


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *