Gazprom, 3,5 miliarde de dolari amendă în Ucraina

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Gazprom, 3,5 miliarde de dolari amendă în Ucraina
  • Se pune presiune asupra companii, spun rușii

Gazprom a primit o amendă de  85 miliarde hryvna (3,47 miliarde de dolari), pentru abuz de poziție dominantă pe piața de tranzit a gazelor naturale din Ucraina, de la Autoritatea pentru reglementarea concurenței.

gazprom

‘Astăzi a fost luată o decizie cu privire la abuzul de poziție dominantă pe piața tranzitului gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei de către compania Gazprom sub formă de cumpărător monopolist. Valoarea amenzii este de 85 miliarde de hryvna’, a declarat președintele Autorității pentru reglementarea concurenței din Ucraina, Yuriy Terentyev într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare Facebook, preluat de Reuters.

Autoritatea pentru reglementarea concurenței din Ucraina a descoperit că Gazprom are o poziție de monopol pe piața tranzitului gazelor naturale din Ucraina și a încălcat în mod repetat termenii contractului încheiat cu compania ucraineană Naftogaz pentru perioada 2009-2015.

Decizia Autorităţii pentru reglementarea concurenţei de la Kiev este o încercare de a pune presiune asupra companiei, iar Gazprom intenţionează să-şi apere interesele prin mijloacele legale pe care le are la dispoziţie, a informat vineri grupul energetic rus, transmite ITAR-TASS. „Decizia este extrem de surprinzătoare deoarece Gazprom nu desfăşoară afaceri pe teritoriul Ucrainei şi transferă gazele către Naftogaz la frontiera vestică a Rusiei”, se arată în comunicatul companiei ruse.

Potrivit Agerpres, la începutul acestei săptămâni, Gazprom a informat autoritățile de la Kiev că îi datorează 2,55 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate în trimestrul al treilea al anului trecut, iar Kievul are la dispoziție 10 zile pentru a plăti. În replică, Ucraina a anunțat că acele clauze contractuale conform căruia trebuie să plătească pentru gazele naturale pe care nu le-a utilizat sunt ‘ilegale’.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *