Gazprom vinde gaze naturale la licitație în Europa

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Gazprom vinde gaze naturale la licitație în Europa

Gazprom a început să vândă gaze naturale la licitație în Europa, oferind clienților o alternativă la sistemul său controversat al contractelor pe termen lung, în ideea de a-și consolida statutul de principal furnizor de gaze naturale al vechiului continent, informează AFP și Reuters.

Compania dorește să găsească, până la data de 10 septembrie, cumpărători pentru o cantitate de 3,24 miliarde metri cubi de gaze naturale repartizată în 127 de loturi cu livrare în nord-vestul Europei pentru iarna lui 2015/2016, se arată în documentele publicate pe pagina de Internet a Gazprom Export, potrivit Agerpres. Prețul va fi stabilit în urma licitației. O serie de companii europene și rusești, precum Vitol, E.ON, Engie, Goldman Sachs, Glencore și Novatek, se numără printre posibilii ofertanți, a declarat directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova.

‘Piața europeană a gazelor naturale se schimbă constant și vrem să testăm această nouă formă de comerț cu gaze naturale pentru a vedea care sunt avantajele pe care le poate aduce atât vânzătorului cât și cumpărătorilor’, a declarat directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, scrie Agerpres. Acesta a apreciat totuși că prețul gazelor naturale rezultat în urma licitației va fi mai mare decât cel inclus în contractele pe termen lung. Prețul mediu perceput de Gazprom pentru gazele naturale livrate în 2015 este cuprins între 235 și 242 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Comisia Europeană a acuzat Gazprom, care generează mai mult de jumătate din veniturile sale în Europa, că profită de poziția sa dominantă în Europa de Est pentru a majora prețurile cu până la 40%. Medvedev a precizat că organizarea de licitații nu reprezintă un răspuns la ancheta demarată de Comisia Europeană ci intenția de a vedea dacă noul mecanism va funcționa.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *