Gazul, combustibil de tranziție. Ministrul Energiei: Este cu atât mai important să adoptăm Legea off-shore cât mai curând posibi

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Gazul, combustibil de tranziție. Ministrul Energiei: Este cu atât mai important să adoptăm Legea off-shore cât mai curând posibi

România are nevoie să folosească gazul natural drept combustibil de tranziţie, pentru a putea asigura securitatea energetică şi, de aceea, este cu atât mai important să adoptăm Legea off-shore cât mai curând posibil, a scris pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, apreciind decizia Comisiei Europene de a adopta proiectul de Act Delegat Complementar, care include în domeniul de aplicare al Taxonomiei UE privind Finanţarea Durabilă, activităţile economice privind energia nucleară şi gazul natural.

CE a prezentat, în data de 2 februarie, Actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei, în care se propune ca energia nucleară şi a centralelor pe gaze să fie etichetate drept investiţii sustenabile.

„UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050 şi trebuie să utilizăm toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a ne îndeplini acest obiectiv. Or, sporirea volumului investiţiilor private în tranziţie este esenţială pentru atingerea obiectivelor noastre climatice. Am stabilit astăzi condiţii stricte ce vor permite mobilizarea finanţării în sprijinul acestei tranziţii, renunţând la sursele de energie mai dăunătoare mediului, cum ar fi cărbunele. Şi sporim totodată transparenţa pieţei, astfel încât investitorii să fie în măsură să identifice cu uşurinţă activităţile din sectorul gazelor şi al energiei nucleare atunci când iau decizii în materie de investiţii”, a declarat comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness, citat de Reuters.

După ce va fi fost tradus în toate limbile oficiale ale UE, noul document va fi transmis, în mod oficial, co-legiuitorilor spre examinare. Atât Parlamentul European, şi Consiliul European vor avea la dispoziţie patru luni pentru a analiza documentul şi, dacă vor considera că este necesar, pentru a formula obiecţii la acesta, inclusiv prelungirea perioadei de examinare cu două luni. Totodată, Consiliul va avea dreptul să formuleze obiecţii cu majoritate calificată consolidată, ceea ce înseamnă că trebuie întrunită o pondere de cel puţin 72% dintre statele membre (cel puţin 20 de state membre), reprezentând minimum 65% din populaţia UE, pentru a putea formula obiecţii la actul delegat. La rândul său, Parlamentul European poate formula obiecţii cu condiţia unui vot în acest sens, exprimat în sesiune plenară, al unei majorităţi a membrilor săi (cel puţin 353 de deputaţi).

Odată încheiată perioada de examinare şi cu condiţia ca niciunul dintre co-legiuitori să nu fi formulat obiecţii, Actul delegat complementar va intra în vigoare şi se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2023.

„Rolul energiei nucleare este recunoscut inclusiv după anul 2050, existând anumite limitări pentru obţinerea autorizaţiilor (2045 pentru centrale nucleare noi şi 2040 pentru retehnologizări). ADC recunoaşte dreptul statelor membre ale UE de a-şi stabili mixul energetic în funcţie de specificităţile naţionale şi de resursele disponibile. Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv şi comisar european pentru Comerţ, şi Mairead McGuinness, comisar european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi uniunea pieţelor de capital, au susţinut caracterul important al ADC în mobilizarea investiţiilor din sectorul privat pentru susţinerea tranziţiei sustenabile prin utilizarea, inclusiv, a energiei nucleare şi a gazului natural. ADC urmează să intre în perioada de scrutin la nivelul Parlamentului şi Consiliului European, pentru o perioadă de 4 luni, cu posibilitatea de extindere la 6 luni. Am susţinut de nenumărate ori poziţia României cu privire la includerea gazelor naturale şi a energiei nucleare în taxonomia UE. Decarbonare fără nuclear nu se poate. Şi, totodată, România are nevoie să folosească gazul natural drept combustibil de tranziţie, pentru a ne putea asigura securitatea energetică. De aceea, este cu atât mai important să adoptăm legea off-shore cât mai curând posibil”, a se precizează în postarea ministrului Virgil Popescu pe facebook.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.