George Niculescu, președinte: ANRE nu are în vedere niciun plan de elaborare a unui cadru de reglementare prin care să se introducă o așa numită „taxă pe soare”

Publicat pe Categorii Esential, Info, Info Consumatori, Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Actual Esential George Niculescu, președinte: ANRE nu are în vedere niciun plan de elaborare a unui cadru de reglementare prin care să se introducă o așa numită „taxă pe soare”

Taxa pe soare este o problemă inexistentă, transmite Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, ca răspuns la îngrijorările apărute în spațiul public.

„Ținând cont de faptul că nu există o obligație de introducere a unei taxe sau a unui tarif, vă pot spune foarte clar că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu are în vedere niciun plan de elaborare a unui cadru de reglementare prin care să se introducă o așa numită „taxă pe soare”. Resping categoric zvonurile apărute în spațiul public cu privire la „intențiile” sau „planurile” ANRE pe acest subiect și lansez invitația asociaților de profil la un dialog constructiv din care să aibă de câștigat prosumatorii”, precizează George Niculescu, președintele ANRE.

Prezentăm informarea ANRE:

Prosumatorul reprezintă un element central al tranziției energetice, devenind un actor esențial în modelarea și înțelegerea noilor paradigme din domeniul energiei electrice. Pe masură ce resursele energetice clasice devin tot mai limitate și presiunea pentru reducerea impactului asupra mediului crește, prosumatorul devine un catalizator al schimbărilor, aducând o contribuție semnificativă la transformarea durabilă a sistemelor electroenergetice.

Legislația europeană și națională, împreună cu normele specifice de reglementare, sprijină și stimulează implicarea prosumatorilor în acest proces de tranziție. Drepturile conferite prosumatorilor, precum posibilitatea de a livra surplusul de energie în rețea și de a beneficia de compensații, sunt elemente cheie în facilitarea adoptării acestui nou model energetic.

În acest context, evidențierea corectă a producției de energie din surse regenerabile a devenit extrem de importantă. Motiv pentru care există prevederi specifice la art. 45 din Legea nr. 123/2012, articol modificat prin OuG nr. 143/2021, cu modificările și completările ulterioare, privind posibilitatea de a monta contoare inteligente în instalația de utilizare a prosumatorilor.

Montajul acestor contoare a fost suspendat parțial pentru a permite racordarea mai rapidă la rețea a prosumatorilor, în contextul crizei de contoare intervenită în perioada 2021-2022, cauzată de criza de producție generală a componentelor electronice digitale. Trebuie precizat faptul că prețul acestui contor este suportatoperatorii de distribuție, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuție în care se va monta acest contor.

În concluzie, prezența acestui echipament de măsură este prevăzută în Legea nr. 123/2012 și nu are nici o legătură cu dispozițiile OuG nr. 163/2022, care la art. 21 alin. 3 lit. b) prevăd că: „autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii (…)”.

Prosumatorii plătesc deja pentru contorizarea „taxei pe soare”,a semnalat Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie. „În ciuda asigurărilor din partea Guvernului, că nu va introduce așa numita “taxă pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poți obține certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranțe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat”, susține APCE, într-un comunicat.

Citește și: https://www.investenergy.ro/apce-semnaleaza-prosumatorii-platesc-deja-pentru-contorizarea-taxei-pe-soare-anre-a-pregatit-infrastructura-pentru-taxarea-autoconsumului-pe-banii-prosumatorilor/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *