Gerul face ravagii. Pierderi record pentru furnizori și regenerabili la un preț al energiei pe bursă de 550 lei/MWh. Cum câștigă Hidroelectrica și CE Oltenia?

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Gerul face ravagii. Pierderi record pentru furnizori și regenerabili la un preț al energiei pe bursă de 550 lei/MWh. Cum câștigă Hidroelectrica și CE Oltenia?

Cât va mai crește prețul energiei electrice pe bursă?, se întreabă participanții la piața energiei, îngrijorați pentru afacerile lor. Zilnic, se anunță noi și noi recorduri la prețul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM. Azi dimineață, la ora 9:00, s-a înregistrat un nou record istoric de 550 de lei (122 de euro) pe MWh, cu 80% mai mare faţă de preţul înregistrat în primele zile ale acestui an, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM, scrie Agerpres.

automated-trading-211x140

În ultimele două săptămâni de ger, în care consumul a depășit 9.000 MW, pe bursă prețurile au luat-o razna și nu numai în România.  Potrivit Agerpres, preţurile din România sunt egale cu cele de pe bursa din Ungaria pe toată perioada zilei de vineri şi cu 20% – 30% mai mari decât pe pieţele din Cehia şi Slovacia. Spre exemplu, la ora 9:00, preţurile în România şi Ungaria sunt de 122,28 euro pe MWh, în timp ce în Cehia şi Slovacia sunt de 94,26 euro pe MWh.

Începutul de an a adus astfel multor participanți pe piața energiei – îndeosebi furnizori de energie și producători din sectorul regenerabilelor – pierderi substanțiale. Surse de pe piața energiei ne-au declarat că în cazul unor furnizori/regenerabili, pierderile înregistrate, asociate cu alte probleme cauzate de reglementări, sunt atât de mari că acestea riscă insolvența și falimentul în 2017.

În acest context, ministrul Petcu s-a adresat, printr-o adresă, furnizorilor de energie electrică, solicitându-le să intensifice tranzacționarea pe PZU când prețurile au explodat, pentru a se asigura o bună funcționare a SEN.

Citește și: Pentru buna funcționare a SEN, Ministrul Petcu le cere furnizorilor să facă prognoze de consum corecte și să intensifice tranzacționarea pe PZU când prețurile au explodat

În aceste zile, situația – per ansamblu – este “la maxim”: a tot bătut vântul și s-au produc cantități mari de energie eoliană; se exportă multă energie; prețurile pe PZU, dar mai ales pe piața de echilibrare sunt foarte mari; pierderile în cazul unor participanți la piață sunt, de asemenea, substanțiale. În schimb, pentru unele companii, care ofertează în piața de echilibrare, câștigurile sunt maxime – Hidroelectrica, CE Oltenia. Reprezentanții Hidroelectrica recunosc faptul că gerul nu a adus pierderi pentru companie, ci un profit substanțial. Oficialii Hidroelectrica au declarat pentru Economica.net: “În urma solicitărilor Transelectrica, am intrat în fiecare zi pe piaţa de echilibrare. Am vândut energie electrică la preţuri cuprinse între 250 şi 800 de lei pe MWh”.

Potrivit specialiștilor de pe piața energiei, ofertele din piața de echilibrare au avut preț minim peste prețul din PZU (în data de 18 ianuarie) de 445 lei/MWh (reglaj rapid), iar prețul maxim a fost între 549 și 885 lei/MWh.

Și, uite-așa, în aceste zile, unii câștigă și cei mai mulți pierd! Și ce se poate face atât timp cât solicitarea ca producătorii să oferteze  zilnic  pe piața de ofertare vine de la Transelectrica?!

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.