Pentru buna funcționare a SEN, Ministrul Petcu le cere furnizorilor să facă prognoze de consum corecte și să intensifice tranzacționarea pe PZU când prețurile au explodat

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Pentru buna funcționare a SEN, Ministrul Petcu le cere furnizorilor să facă prognoze de consum corecte și să intensifice tranzacționarea pe PZU când prețurile au explodat

Sistemul Energetic Național este pus la încercare în aceste zile geroase, dar este pregătit să reziste, ne asigură oficialii Ministerului Energiei. Condițiile de funcționare sunt vitrege, este nevoie de aportul/eforturile tuturor companiilor/participanților la piața energiei pentru a trece cu bine această perioadă  și a se asigura consumurile record de energie și gaze. Ministrul Energiei Toma Petcu și-a început mandatul cu acest test de rezistență a sistemului energetic și este de dorit, pentru toată lumea, să îl treacă cu brio. Este un moment oportun pentru actualul ministru să analizeze activitatea/performanțele șefilor companiilor din subordine… Deja, a transmis primele critici la adresa șefilor de la Complexul Energetic Oltenia, nemulțumit de situația stocurilor de cărbune din depozite.

automated-trading

Dincolo de asigurările de bine ale autorităților, după câteva zile de ger, condițiile de funcționare a SEN s-au înrăutățit. Au început să apară problemele, dar lucrurile sunt ținute sub control. De pildă, două grupuri energetice de la termocentrala Turceni au fost oprite din cauză că a înghețat banda care alimentează termocentrala cu lignit și din alte probleme tehnice. Situația s-a rezolvat…

O altă problemă, de data aceasta semnalată de reprezentanții Transelectrica în cadrul unei ședințe a Comandamentului energetic de iarnă: neacoperirea curbei de consum din punct de vedere comercial și notificările defectuoase și nerealiste efectuate de unii furnizori de electricitate, care conduc la apariția unor dezechilibre mari pe piața de echilibrare. Potrivit unei adrese oficiale a Ministerului Energiei, transmisă participanților la piața energiei, consultată de InvesTenergy, în data de 8 ianuarie, dezechilibrul dintre prognoza de consum și notificările participanților la piață a fost de 1800MW – 2000 MW.

Ca urmare, ministrul Toma Petcu le cere furnizorilor de electricitate să realizeze prognoze de consum corecte, care să fie acoperite prin contracte, și să intensifice tranzacționarea la bursă, îndeosebi pe PZU (Piața pentru Ziua Următoare) și PI (Piața Intrazilnică).

Cererea ministrului vine într-un moment în care, în ultimele zile, prețurile la energie pe PZU au crescut foarte mult, depășind chiar 380 lei/MWh în orele de vârf de consum. Astfel, în data de 12.01.2017 s-a ajuns și la 388,33 lei/mwh. Specialiștii de pe piața energiei susțin că prețurile sunt cu 60% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut pentru energia tranzacționată pe PZU. Cum să se îmbulzească furnizorii la astfel de prețuri pe PZU?!

În documentul consultat de InvesTenergy se menționează că acoperirea dezechilibrelor create pe piața de echilibrare conduce la creșteri de costuri pentru participanții la piață, care se regăsesc ulterior la consumatorii finali. Mai grav, sunt diminuate stocurile de siguranță ale SEN destinate asigurării aprovizionării cu energie pe perioada iernii, cu efecte majore asupra funcționării SEN.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Pentru buna funcționare a SEN, Ministrul Petcu le cere furnizorilor să facă prognoze de consum corecte și să intensifice tranzacționarea pe PZU când prețurile au explodat”

  1. Varianta de perspectiva:
    Introducerea si in Romania a serviciului de Demand Response, prin care si consumatorii de energie (posibil, prin agregatori) sa aiba rol in echilibrare.

    Proiectul demonstrativ Horizon 2020, denumit „Demand Response in Blocks of Buildings” implementeaza un astfel de sistem DR in cladirile agregate energetic, ale Universitatii Tehnice din Cluj Napoca.

    http://www.dr-bob.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *