Gerul pune presiune pe sistemul energetic. Consumurile record de energie și gaze umflă facturile

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Gerul pune presiune pe sistemul energetic. Consumurile record de energie și gaze umflă facturile

Noi consumuri record de energie și gaze în România paralizată de ger. Sistemul Energetic Național rezistă, dau asigurări autoritățile. Asistăm zilele acestea, așa cum este și firesc, la o mobilizare în forță a autorităților și companiilor din sistemul energetic. Comandamentul energetic de iarnă se reunește zilnic, se analizează situația oră de oră, se iau măsuri în consecință. Specialiștii în domeniu dau asigurări că SEN este pregătit pentru astfel de perioade critice, lucru dovedit în anii precedenți. În acest moment, suntem cu toții interesați să depășim cu bine aceste zile geroase. Urmează apoi factura, care categoric va fi una pe măsura consumului record de energie și gaze. Preţul energiei electrice a explodat pe bursă în ultimele zile din cauza cererii mari de curent. Pe piețele de tranzacționare, prețul energiei a crescut până la 380 lei/MWh, pe 10 ianuarie.

electrician-e-distributie-in-teren-la-tuzla

Electrician de la E-Distribuție Dobrogea în teren la Tuzla

E- Distribuție: În pofida condiţiilor meteo severe, cu temperaturi extrem de scăzute resimțite în câmp până la -30 grade Celsius, cu rafale de vânt de peste 70 km/h şi a condiţiilor de circulaţie rutieră dificile sau drumuri închise, și a lipsei vizibilitaţii în teren (câmp) sub 20 metri, zăpadă troienită și viscolită, echipele au lucrat neîntrerupt, pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Către unele rețele avariate a fost nevoie deplasarea în câmp, prin troiene de zăpadă, cu tot echipametul de intervenție purtat de electriceni în spate și mâini, chiar și cu scară necesară pentru a urca pe stâlpi până la rețea (E-Distribuție).

InvesTenergy: Respect pentru munca depusă de echipele de intervenție ale companiilor de distribuție în aceste zile.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat că România a consumat luni și în noaptea de luni spre marți o cantitate-record de gaze naturale, respectiv 72,4 milioane de metri cubi pe zi, iar pentru marți sunt estimate niveluri similar. Și consumul de energie electrică a înregistrat un record luni, de 9.700 de MW. ”Ne pregătim pentru această noapte să asigurăm aceeași funcționalitate, aceeași capacitate de producție, același import, aceeași rezervă care să fie disponibilizată din rezerva de gaze. Estimăm și în această noapte același vârf, 71-72 de milioane de metri cubi. Suntem pregătiți să acoperim aceste vârfuri”, a susținut ministrul Petcu, după ședința  Comandamentului energetic de iarnă, citat de Agerpres.

Mai sunt și probleme…Ministrul Energiei s-a arătat îngrijorat de debitul minim al Dunării, de 1800 metri cubi/oră, motiv pentru care i-a convocat pe reprezentanţii Hidroelectrica şi ai companiei Apele Române miercuri, la minister, pentru evaluarea situaţiei pe barajele hidro. „Dunărea are debit scăzut dar avem rezerve în lacurile de acumulate”, a spus ministrul. În schimb, au fost reconectate eolienele.  “Dacă ieri aveam 400 MW, în acest moment suntem la 1.500 MW. Estimăm că la vârful de consum la orele 19-20, să fim undeva la 2.000 de MW din eolian, care aduce o linişte suplimentară în sistem”, a declarat Petcu, potrivit Agerpres.

Urmează, din nou, viscol tot pe zona Dobrogea. Petcu a cerut distribuitorilor de energie să fie pregătiți. Avem echipamentele speciale, șenilatele de la Armată cu care să intervenim dacă va fi cazul, a spus ministrul. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări meteo Cod galben și Cod portocaliu de ninsori și viscol, valabile în 15 județe și în municipiul București, începând din această seară, până miercuri seară.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *