Getica 95, în insolvență și cu pierderi, rămâne cel mai important furnizor de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de piaţă de 11,27%

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Getica 95, în insolvență și cu pierderi, rămâne cel mai important furnizor de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de piaţă de 11,27%

Getica 95 Com raportează pierderi de peste 101 milioane lei în primele şase luni ale acestui an, dar rămâne cel mai important furnizor de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de piaţă de 11,27% în luna iunie, conform ultimului raport publicat de ANRE. Firma a intrat în insolvenţă la jumătatea acestui an, după ce administratorul unic Viorel Tudose a depus o cerere în acest sens la Tribunalul Buzău.

În clasamentul furnizorilor pe piața concurențială în perioada ianuarie – iunie 2021, Getica 95 este pe prima poziție, fiind urmată de Electrica Furnizare cu o cotă de piață de 11,25%, Enel Energie – 8,69%, Enel Energie Muntenia – 8,61%, Tinmar Energy – 7,87%.

În a doua parte a anului, Getica 95 va pierde prima poziție, vom vedea schimbări importante în portofoliul său, apreciază surse din piața energiei.

Getica 95  s-a evidențiat cu cele mai mari și rapide creșteri ale cotei de piață. În luna ianuarie, firma din Râmnicu Sărat avea o cotă de piaţă de 12,15%, după o ascensiune  pe parcursul anului trecut.  Conform raportului ANRE, publicat la finele anului trecut, Getica 95, furnizor cu capital românesc, se clasa pe locul 3. De la o cotă de piață  de 5.41% în ianuarie 2019, compania avea în martie 2020 o cotă de 7.79%, iar în decembrie 2020 a ajuns la 9,36%.

Getica 95 este cel mai mare creditor al companiei, cu o datorie în sumă totală de 54,6 milioane de lei, sumă ce reprezintă dividende, conform tabelului preliminar de creanţe al companiei, potrivit profit.ro. Pe locul doi, se află Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, cu o creanţă bugetară de 48,47 milioane de lei. Electrica, Enel, CEZ şi E.ON figurează în tabel cu creanţe chirografare în valoare totală de peste 54 milioane lei aferente serviciilor de distribuţie prestate, iar Transelectrica are de primit circa 12,5 milioane lei, potrivit datelor prezentate de profit.ro.

Prin Încheierea de ședință pronunțată la data de 30.06.2021, în dosarul de instanță nr. 1666/114/2021 înregistrat pe rolul Tribunalului Buzău, Secția a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal, a fost deschisă procedura generală de insolvență asupra societății GETICA 95 COM SRL, iar societatea își păstrează dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea, sub supravegherea administratorui judiciar provizoriu desemnat – practicianul în insolvenţă Prime Insolv Practice SPRL, potrivit unui anunț publicat pe site-ul firmei.

Optimism mare pe proprietarul Getica 95 Com. Vrea să scoată compania din insolvență în 3 luni! “Intenția Getica 95 este să iasă din insolvență la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, când va face toate încasările și viața va reintra în normal. Așa sperăm noi, dar nu știu ce intenție au alții…”,  a declarat Viorel Tudose, asociat unic și administrator al companiei.

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/viorel-tudose-prezinta-un-scenariu-optimist-intentia-getica-95-este-sa-iasa-din-insolventa-la-sfarsitul-lunii-septembrie-inceputul-lunii-octombrie-este-doar-o-problema-de-lichiditate-si-este-o-prob/

Ion Lungu, Director Executiv AFEER, a declarat, la videoconferința Bursa, că există competiție în rândul furnizorilor. Nu este însă ușor pentru furnziori, care au riscuri foarte mari. Consumatorii au dreptul legal de a-și schimba furnizorul în 21 zile, pe viitor în  24 ore, însă furnziorilor le este interzis să denunțe unilateral un contract de furnizare a energiei, pentru protejarea consumatoroilor. Se poate funcționa așa dacă  nu sunt salturi mari la prețul energiei. Să nu uităm că în 2017 au ieșit doi furnizori importanți din piață, iar anul acesta un furnizor cu cotă mare de piață și-a declarat insolvența pentru că a riscat să furnizeze energie la prețuri nesustenabile, a menționat Lungu.

Deţinută integral de Viorel Tudose, compania a fost înfiinţată în 1995, iniţial ca operator pe piaţa de cereale, ulterior extinzându-se şi către domeniul îngrăşămintelor chimice şi al energiei – combustibili, gaze naturale şi energie electrică. Activează pe piaţa de energie electrică din anul 2010, iar pe piaţa gazelor naturale din 2012.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.