Grevă în carierele minere de la CE Oltenia în plină iarnă, cu consecințe deosebit de grave asupra funcționării SEN. Minerii vor creșteri salariale, compania nu are bani. Luni, întâlnire la Ministerul Energiei

Publicat pe Categorii Esential, Minerit, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Grevă în carierele minere de la CE Oltenia în plină iarnă, cu consecințe deosebit de grave asupra funcționării SEN. Minerii vor creșteri salariale, compania nu are bani. Luni, întâlnire la Ministerul Energiei

Minerii sunt în grevă la Complexul Energetic Oltenia. Motivul: conducerea companiei a anunțat  că nu vor fi creșteri salariale că nu dispune de fonduri. Potrivit presei locale, sunt proteste la Cariele Jilț Nord și Jilț Sud, fiind în total peste 700 de mineri în grevă spontană. Se pregătesc să intre în grevă și minerii din carierele din zona Motru. Sindicatele au cerut să se acorde o majorare salarială de 45% și vouchere de vacanță.

Întreruperea voluntară a lucrului în unele cariere din cadrul Societății Complexul Energetic Oltenia are consecințe iremediabile asupra activității companiei, motiv pentru care a intervenit conducerea Ministerului Energiei și a stabilit o întâlnire între conducerea societății și partenerii sociali, la sediul ministerului, în data de 14.01.2019, ora 15:00, pentru identificarea soluțiilor corespunzătoare, se precizează într-un comunicat al CE Oltenia.

Având în vedere posibilitatea producerii unor consecințe deosebit de grave asupra funcționării Sistemului Energetic Național, precum și pentru desfășurarea cu rezultate optime a întâlnirii stabilite, este necesară reluarea imediată a activității de producție, transmit reprezentanții CE Oltenia, asigurându-I pe protestatari că se vor găsi soluții pentru problemele apărute.

Cu cateva zile în urmă, CE Oltenia a comunicat că “este pregătită să funcționeze la capacitate maxima și că are în funcțiune grupurile energetice necesare asigurării cantității de energie contractate pe piața OPCOM, pentru participarea la Piața Zilei Următoare, pentru autofurnizare, precum și pentru porniri la dispozițiile Dispecerului Energetic Național – DEN”. Conducerea companiei a dat asigurări că au fost realizate programele de investiții și reparații planificate, astfel că, pentru perioada de iarnă, toate grupurile energetice ale CE Oltenia se vor afla la dispoziția DEN. Totodată, CE Oltenia deține stocurile necesare trecerii vârfului de iarna, conform prevederilor HG nr.773/2018 privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a SEN. Acestea însă sunt la jumătate comparativ cu iarna anterioară!, după cum susțin surse autorizate.

Începand de la 1 decembrie 2018 până în prezent, CE Oltenia a produs o cantitate de energie electrică de peste 1,5 TWh, atingând cote de piață de până la cca 30% din Sistemul Electroenergetic Național – SEN, potrivit datelor companiei.

Șefii companiei s-au supărat pe ziariștii care au scris, zilele trecute, că au fost oprite grupuri eneregetice pentru reparații planificate în plină iarnă. Aceștia au precizat, prin intermediul unui comunicat că, au fost doar unele opriri accidentale, la care s-a intervenit în mod operativ, grupurile respective fiind trecute în rezerva în cel mai scurt timp posibil. Nu au fost reparații planificate, ci opriri accidentale, deci grupurile respective nu au funcționat, asta e clar.

În ultimele zile, România a importat masiv electricitate, nivelul importurilor ajungând și la 1.300 MW. Prețul energiei a crescut foarte mult, iar producția internă nu mai reușește să acopere consumul de energie. De exemplu, prețul energiei pe piaţa bursieră spot cu livrare în ziua de joi a ajuns la o medie de 411 lei pe MWh, depăşind cel mai mare nivel de anul trecut, de 406 lei pe MWh, înregistrat pe 3 decembrie 2018, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier OPCOM.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Grevă în carierele minere de la CE Oltenia în plină iarnă, cu consecințe deosebit de grave asupra funcționării SEN. Minerii vor creșteri salariale, compania nu are bani. Luni, întâlnire la Ministerul Energiei”

  1. 13.01.2019 ora 8, daca ne uitam pe situatia SEN vedem la un consum de 6500 MWh sunt 500 MWh import, concluziile, se pare ca realitatea este alta cu stocurile de iarna si realizarea programului de iarna aprobat prin HG.Dar nu este nici-o problema avem specialisti la Ministerul Energiei care inlocuiesc productia pe carbune de la CEO cu regenerabile si ii propunem in consilii de adm admistratie la societati profitabile ale statului din distributie, drept rasplata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *