Guvernul, angajament față de Comisia Europeană. Se modifică, din nou, Legea 123. Proiect de lege pentru transpunerea prevederilor Directivei (UE) 2019/692 în scopul finalizării pieței interne a gazelor naturale la nivelul UE, în consultare publică

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Guvernul, angajament față de Comisia Europeană. Se modifică, din nou, Legea 123. Proiect de lege pentru transpunerea prevederilor Directivei (UE) 2019/692 în scopul finalizării pieței interne a gazelor naturale la nivelul UE, în consultare publică
  • ANRE va fi abilitată să acționeze ca o autoritate de soluționare a litigiilor pentru litigiile transfrontaliere, inclusiv pentru conducte de alimentare din amonte care își au originea sau se termină într-o țară terță sau în mai multe țări terțe în raport cu Uniunea Europeană

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 va fi, din nou, modificată și completată pentru transpunerea prevederilor legislației europene, respectiv ale Directivei (UE) 2019/692, în scopul finalizării pieței interne a gazelor naturale la nivelul Uniunii Europene.

În iunie 2020, autoritățile române au primit o scrisoare de punere în întârziere privind cauza 2020/0250 – având ca obiect necomunicarea măsurilor naționale de transpunere a Directivei (UE) 2019/692 de modificare a Directivei 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale. La solicitarea Comisiei Europene nr. K2/2479/02.10.2020, autoritățile s-au angajat la modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012.

În contextul dat, MEEMA a pus în consultare publică un  proiect de lege ce creează cadrul juridic necesar în vederea modificării, prelungirii, adaptării, reînnoirii sau încheierii de către operatorul de sisteme de transport/operatorul conductei de alimentare din amonte a unui acord cu o țară terță privind exploatarea unei conducte de transport și/sau de distribuție din România sau a unei conducte de alimentare din amonte care își are originea într-o țară terță în raport cu Uniunea Europeană.  

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va putea să acorde decizii de derogare în urma consultării cu autoritățile naționale de reglementare ale statelor membre sau cu autoritățile competente ale țărilor terțe pentru noua infrastructură de transport al gazelor înspre și dinspre țări terțe. Actul normativ include o procedură de abilitare pentru negocierea cu o țară terță în vederea modificării, prelungirii, adaptării, reînnoirii sau încheierii unui acord cu privire la exploatarea unei conducte de transport cu o țară tetra.

Totodată, ANRE va fi abilitată să acționeze ca o autoritate de soluționare a litigiilor pentru litigiile transfrontaliere, inclusiv pentru conducte de alimentare din amonte care își au originea sau se termină într-o țară terță sau în mai multe țări terțe în raport cu Uniunea Europeană.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *