Guvernul anunță un nou mecanism de decontare a facturilor pentru furnizori: sumele vor fi decontate mult mai ușor, iar plățile se vor putea face imediat

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Guvernul anunță un nou mecanism de decontare a facturilor pentru furnizori: sumele vor fi decontate mult mai ușor, iar plățile se vor putea face imediat

Un noul mecanism de decontare a facturilor pentru furnizori a fost prezentat la reuniunea Comitetului interministerial în domeniul energiei, la care a participat și premierul premierului Nicolae-Ionel Ciucă.

Furnizorii își vor putea ridica sumele decontate mult mai ușor, iar plățile se vor putea face imediat. Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, iar acesta face parte din setul de măsuri sustenabile pus la punct de Guvernul României, set ce urmărește atât protejarea consumatorilor, cât și sprijinirea furnizorilor de energie din România, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Prim-ministrul Ciucă a participat la reuniunea Comitetului interministerial în domeniul energiei, pentru a analiza setul de măsuri durabile și consolidate care să contribuie la protejarea populației și a economiei de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale. La solicitarea participanților, pentru a identifica cele mai potrivite soluții durabile, care să asigure sustenabilitatea măsurilor de protejare a consumatorilor casnici, dar și a mediului de afaceri față de valurile de creștere a prețurilor, va continua procesul de colectare a propunerilor avansate de partenerii de dialog social și de autoritățile responsabile, urmând ca săptămâna viitoare să  fie reluate întâlnirile de discutare a soluțiilor, se prezintă în comunicat.

În cadrul primei părți a întâlnirii, participanții au prezentat propunerile înaintate de către membrii și invitații permanenți ai Comitetului, cu această ocazie fiind actualizate informațiile cu privire la măsurile propuse și aplicate de Guvern.

În cea de-a doua parte a întâlnirii Comitetului, propunerile au fost dezbătute și centralizate, urmând ca noi propuneri să fie primite în decursul zilelor următoare. După centralizarea acestora, propunerile vor fi trimise către ministerele de resort, pentru a fi analizate și integrate în pachetul care va fi pus în aplicare, se apecifică în comunicat. De asemenea, se mai precizează că toate aceste propuneri venite atât din partea membrilor și invitaților Comitetului, cât și din partea Guvernului României, au ca țel găsirea soluțiilor potrivite pe termen scurt și pe termen lung pentru stabilizarea situației energetice în România și pentru dezvoltarea capacității de producție a energiei pe teritoriul țării.
Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Guvernul anunță un nou mecanism de decontare a facturilor pentru furnizori: sumele vor fi decontate mult mai ușor, iar plățile se vor putea face imediat”

 1. Buna ziua.
  Sunt client casnic de gaze naturale si pentru incalzirea locuintei si gatit am urmatorul consum lunar:
  – noiembrie 2021 – 323 mc
  – decembrie 2021 – 400 mc
  – ianuarie 2022 – 450 mc
  Pana acum mi s-a facturat de catre furnizor doar consumul pe luna noiembrie 2021, pentru 323 mc suma de 1652,91 Lei (ceea ce da un pret al gazelor de 479,16 lei/Mwh fata de pretul plafonat la 370 lei/Mwh) si consumul pe luna decembrie 2021, pentru 400 mc suma de 2740,25 Lei (adica un pret de 643,86 lei/MWh fata de pretul plafonat la 370 lei/MWh).
  Nu mi s-a facturat inca consumul pe luna ianuarie 2022 desi termenul de facturare era 15 februarie.
  Furnizorul pe care l-am contactat si i-am reclamat emiterea celor 2 facturi incorecte imi raspunde ca facturile sunt corecte deoarece nu ma incadrez in consumul legal si nu pot aplica schema de compensare.
  Parerea mea este ca daca nu ma incadrez la compensare de pret, ceea ce pare real din punct de vedere legal, totusi trebuia sa beneficiez de pretul plafonat la 0,370 lei/KWH, sau 370 lei/MWh, (pret ce include toate taxele inclusiv TVA), ceea ce insemana ca furnizorul meu mi-a facturat in plus pentru cele 2 luni, noiembrie si decembrie 2021, o valoare mai mare de 300 euro.
  Va rog sa imi spuneti parerea dumneavoastra. Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.