Guvernul Cioloș nu aprobă modificările la Legea 220, dar lovește dur pe regenerabili: Cota obligatorie de certificate verzi pe 2017, redusă la 8,3%

Publicat pe Categorii Business, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Guvernul Cioloș nu aprobă modificările la Legea 220, dar lovește dur pe regenerabili: Cota obligatorie de certificate verzi pe 2017, redusă la 8,3%
  • Ministerul Energiei susține că HG va produce efecte numai până la aprobarea de către noul Guvern a proiectului de OUG ce modifică Legea regenerabilelor, pentru care s-a obţinut aprobarea Comisiei Europene.  Nu putem să nu ne întrebăm dacă noul Cabinet de la Palatul Victoria va dori sa aprobe un act normativ lăsat moștenire, fără a avea intenția de a veni cu propriile modificări!?

A mai trecut un an și regenerabilii nu numai că nu au obținut ce au solicitat de la Guvernul Cioloș, dar se aleg și cu o cotă obligatorie de certificate verzi pe 2017 mult redusă, de 8,3%. Nu a reușit Cabinetul Cioloș să adopte propunerea Ministerului Energiei de  OUG care modifică Legea 220, însă în ultima sa ședință a aprobat o cotă pentru 2017 care garantează insolvența/falimentul pentru mulți dintre producătorii de energie din sectorul regenerabilelor.

rxl004005-300x234

Pentru 2017, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 8,3% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvernul interimar Cioloș.

Această Hotărâre de Guvern va produce efecte numai până la aprobarea de către noul Guvern a proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, proiect pentru care s-a obţinut Decizia Comisiei Europene de aprobare a modificărilor propuse pentru schema de sprijin, aceasta fiind transmisă autorităților române în data de 19 decembrie a.c., se subliniază în informarea Executivului, precum și în comunicatul transmis de Ministerul Energiei, imediat după ședința de guvern.

Reprezentanții Guvernului și ai Ministerului Energiei susțin că noua cotă pentru anul viitor s-a stabilit pe baza comunicării Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, astfel încât să nu aibă impact negativ în factura consumatorilor finali. Pentru anul 2016, această cotă a fost stabilită la 12,15%, însă menținerea acesteia și pentru anul viitor ar fi condus, conform calculelor ANRE, la o creștere a impactului certificatelor verzi în factura consumatorilor finali cu 17 lei/MWh, aproximativ 5%, se subliniază în informarea de presă.

Actul normativ aprobat de Guvern are avize favorabile de la Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Citește și: Regenerabilii, încotro? ANRE a propus, Ministerul Energiei a decis: Cota obligatorie de certificate verzi pe 2017, redusă la 8,3%

În condițiile date, cu o astfel de cotă obligatorie de certificate verzi pe 2017, redusă la 8,3%, este de așteptat ca asociațiile din sectorul regenerabilelor să ia cu asalt noul Guvern  și să ceară modificarea de urgență a Legii regenerabilelor, altfel  situația devine dramatică pentru numeroși investitori!

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *