Ministerul Energiei: Prevederile proiectului de HG ce stabilește cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, se vor aplica până la implementarea proiectului de OUG ce modifică Legea 220
Surprizele se țin lanț pentru investitorii din sectorul regenerabilelor. După ce a promovat proiectul de Ordonanță de Urgență care modifică Legea 220, Ministerul Energiei a decis și cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2017. Spre surprinderea producătorilor de E-SRE, reprezentanții ministerului nu au optat pentru a doua propunere a ANRE, condiționată de modificarea urgentă a legii 220, respectiv o cotă de 12,3% pentru 2017, ci pentru cota cu mult redusă….
Potrivit propunerii de Hotărâre de Guvern, supusă consultării publice, pentru anul 2017 cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 8,3% din consumul final brut de energie electrică. Spre comparație, cota stabilită pentru 2016 a fost de 12,15%.
Reprezentanții Ministerului Energiei au ales cota mai mică, după ce în vara acestui an, ANRE a admis, într-o Scrisoare adresată Ministerului Energiei, că această cotă bagă investitorii în insolvență. După trei ani la rând în care cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie a fost menținută la nivele scăzute, investitorii din sectorul regenerabilelor primesc o nouă lovitură prin această cotă propusă de 8,3 %, comparativ cu 12,15% în 2016, respectiv 17% cât s-a prevăzut inițial în Legea 220/2008, lege în baza căreia s-au făcut toate investițiile din sector, au reclamat, în permanență, investitorii din domeniu.
Prevederile prezentului proiect de HG se vor aplica până la implementarea proiectului de OUG ce modifică Legea 220, susțin oficialii ministerului.
“Prin implementarea prevederilor proiectului de OUG se urmărește, printre altele, și instituirea obligației anuale de achiziție a unui număr constant de certificate verzi pe o perioadă de 15 ani, începând din anul 2017, denumită cantitate statică de CV. Prin introducerea acestei obligații se dorește distribuirea uniformă a impactului în factura consumatorului final. Proiectul de OUG a fost finalizat, iar în prezent se află în curs de avizare interministerială”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de HG.
Explicațiile Ministerului Energiei: Cota obligatorie de certificate verzi de 8,3% pe 2017, calculată de ANRE
Plecând de la nevoia păstrării unui echilibru între susţinerea investiţiilor în sectorul producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie, gradul de realizare a obiectivului naţional asumat în conformitate cu Directiva 2009/28/CE şi impactul schemei de promovare asupra consumatorilor finali de energie electrică, conform calculelor ANRE pentru anul 2017 cota anuală obligatorie de energie electrică susţinută prin sistemul de promovare este de 8,3% din consumul final brut de energie electrică.
Reprezentanții Ministerului Energiei menţionează că în calculele ANRE nu s-a ţinut seama de nivelul cantităţii de energie electrică exceptată a marilor consumatori electro-intensivi, în conformitate cu acordurile de exceptare emise pe parcursul anului 2015 și a celor în curs de emitere în perioada 2016-2017. În cazul în care se iau în considerare cantităţile de energie electrică exceptate de la obligaţia de achiziţie a certificatelor verzi, impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali va creşte pentru consumatorii finali neexceptaţi cu valori cuprinse între 42 lei/MWh şi 43 lei/MWh, valori corespunzătoare unor consumuri exceptate între 8000 şi 9000 GWh, se precizează în Nota de fundamentare.
Pentru estimarea cantităţii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare în anul 2016, ANRE a avut în vedere:
- Capacitatea electrică estimată instalată în unităţi de producţie din surse regenerabile de energie în perioada iunie – decembrie a anului 2016 de cca. 574 MW. Conform prevederilor Legii nr. 220/2008, cu modificările și completările ulterioare accesul în schema de sprijin se încheie la 31 decembrie 2016, de aceea pentru anul 2017 nu sunt luate în calcul noi capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, astfel se estimează că schema va sprijini o capacitate instalată la sfârşitul anului 2016 de circa 5292 MW;
- Numărul de certificate verzi estimate a fi emise în anul 2017 a fost stabilit în conformitate cu prevederile art.6 alin.(2) din Legea nr.220/2008, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile art. I pct.5 din Legea nr.23/2014 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008, referitoare la amânarea temporară de la tranzacţionare a unui număr de certificate verzi pentru producătorii acreditaţi până la 31 decembrie 2013 și la recuperarea certificatelor verzi amânate, începând cu 1 aprilie 2017, precum și coroborat cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.994/2013 privind aprobarea măsurilor de reducere a numărului de certificate verzi în situaţiile prevăzute la art.6 alin.(2) lit. a), c) şi f) din Legea nr.220/2008, pe tip de tehnologie;
- Preţul mediu estimat al certificatelor verzi în anul 2017 pe piaţa de certificate verzi s-a considerat a fi preţul minim de tranzacţionare legal stabilit pentru anul 2016;
- Pentru consumul final de energie electrică în anul 2017 s-a pornit de la consumul final de energie electrică realizat la nivelul anului 2015, la care s-a avut în vedere tendința de evoluție publicată pe site-ul Institutului Național de Statistică pentru primele patru luni ale anului 2016, prin considerarea în calcul a unei creșteri de 2% față de 2015, respectiv o creștere de 1% pentru consumul final de energie electrică al anului 2017 față de valoarea estimată pentru anul 2016.
ANRE a averizat!
Nota ANRE, publicată în vara acestui an, a fost însoțită de o Scrisoare de înștiințare adresată de președintele Niculae Havrileț ministrului Energiei, Victor Grigorescu, în care se apreciază că „prin stabilirea cotei obligatorii de E-SRE care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi la nivelul de 8,3%, schema de promovare prin certificate verzi riscă să nu mai contribuie la atingerea obiectivului național în anul 2020 de 24% energie din surse regenerabile în consumul final brut de energie, ca urmare a posibilei reduceri a veniturilor producătorilor de E-SRE și, pe cale de consecință, la creșterea riscului de intrare a acestora în insolvență”. ANRE a admis astfel că o cotă redusă la 8,3% bagă o mare parte dintre investitori în insolvență.