Guvernul va aproba astăzi noile măsuri din piața de energie electrică și gaze naturale, aplicabile de la 1 aprilie

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic Guvernul va aproba astăzi noile măsuri din piața de energie electrică și gaze naturale, aplicabile de la 1 aprilie
  • Proiectul  de OUG a fost publicat aseară de Ministerul Energiei

Guvernul are în plan să aprobe, în ședința de astăzi, 18 martie,  Ordonanță de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Ministerul Energiei a publicat aseară proiectul de OUG pe site-ul propriu.

Prezentăm noile măsuri aplicabile de la 1 aprilie conform actului normativ:

  • Vor fi plafonate prețurile finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regasi într-o situație de sărăcie energetică, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar ealizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale;
  • De asemenea, vor fi plafonate prețurile finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019;

Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții decât cei prevăzuți la art. 12.

Timp de un an, se instituie noi obligații pentru furnizorii de gaze naturale în vederea constituirii, în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale, a unui stoc de gaze reprezentând minim 30% din cantitatea necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu pentru perioada 1 noiembrie 2022-31 martie 2023.

 Producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă la un preţ stabilit de Guvern cantităţile de gaze rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizorii clienţilor casnici şi ai producătorilor de energie termică sau direct către aceştia, potrivit proiectului de OUG. „În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă cu preţul de 150 lei/MWh cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit conform Anexei nr. 5”, se precizează în proiectul de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Pentru vânzarea gazelor naturale către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, preţul stabilit este de 250 lei/MWh.

Actul normativ prevede aplicarea unui impozit de 80% pentru venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, cu exceptia capacităților de producție puse în funcțiune după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Coaliţia de guvernare s-a înţeles pe pachetul de măsuri de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie, măsurile urmând să fie cele anunţate luna trecută de premierul Nicolae Ciucă, potrivit surselor Economedia.

În schimb, social-democraţii şi liberalii nu s-au înţeles cu privire la supraimpozitarea companiilor din energie şi urmează noi discuţii pentru a stabili forma, astfel încât să reducă impactul bugetar de 40 de miliarde lei al legii. Ordonanţa de urgenţă cu noile măsuri ar putea fi aprobată mâine de Guvern.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Guvernul va aproba astăzi noile măsuri din piața de energie electrică și gaze naturale, aplicabile de la 1 aprilie”

  1. Cei care au fost pacatiti sa puna sisteme de incalzire care nu polueaza si au pus pompe de caldura acum trebuie sa faca alta investitie, ne intoarcem la poluare la centrale pe lemne. Rusine sa va fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.