Hajdinjak, E.ON: Prețul gazelor va crește semnificativ la iarnă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Hajdinjak, E.ON: Prețul gazelor va crește semnificativ la iarnă

Reprezentanții E.ON România se așteaptă la creșteri mari de prețuri la gaze iarna viitoare. “În România, preţul gazelor de import este legat de cotaţiile ţiţeiului, care au crescut foarte mult în ultima perioadă, astfel că ne aşteptăm ca preţul pentru iarnă să crească semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact şi în preţul final”, a afirmat Frank Hajdinjak, Directorul General al E.ON România, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Agerpres.

În opinia sa, există un risc mare ca preţul de producţie internă plus tariful de înmagazinare să ajungă la nivelul preţului de import. Iarna trecută, preţul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decât în iarna anterioară, ca urmare a creşterii cotaţiilor petroliere.

Oficialul E.ON România atrage atenția că scăderea ratei de rentabilitate a distribuitorilor de gaze de către ANRE, de la 8,4% la 5%, va afecta puternic nivelul de investiţii pe care îl vor face companiile energetice în reţele. El consideră că rata de rentabilitate ar trebui să fie de cel puţin 7%.”Pentru noi este important să fie stabilite principiile care vor sta la baza următoarei perioade de reglementare, apoi să vedem de ce este nevoie. Vrem doar să scădem preţul sau să oferim produse de calitate pentru clienţi? Vrem să continuăm trendul de a aduce reţeaua la standardele din alte ţări? Dacă ANRE taie rata de rentabilitate, va fi un impact semnificativ asupra profitabilităţii companiilor de distribuţie, dar nici nu vom putea să facem investiţiile planificate”, a susţinut Hajdinjak, citat de Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *