Hidroelectrica în S1: Scădere cu 11% a profitului net și a veniturilor din exploatare cu 23%. Cauze: hidraulicitate scăzută, diminuarea prețului mediu de vânzare ca urmare a efectelor COVID-19, obligația de a vinde energie pe piața reglementată. Creștere la investiții

Publicat pe Categorii Actual, Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Hidroelectrica în S1: Scădere cu 11% a profitului net și a veniturilor din exploatare cu 23%. Cauze: hidraulicitate scăzută, diminuarea prețului mediu de vânzare ca urmare a efectelor COVID-19, obligația de a vinde energie pe piața reglementată. Creștere la investiții

Scade în continuare profitul Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al ţării. Conform Raportului asupra activității de administrare pe primul semestru 2020, profitul net a scăzut cu 11%, la  806 milioane lei comparativ cu 901milioane lei cât s-a înregistrat în S1 2019. O scădere a profitului, cu 8,3%, a fost raportată și în primul semestru al anului trecut comparativ cu S1 2018.

De notat că Hidroelectrica și-a bugetat pentru 2020 un profit în scădere pe fondul reducerii veniturilor, compania fiind obligată în continuare să vândă mai multă energie pe piaţa reglementată.

EBITDA a scăzut de la 1.691 mil. lei în S1 2019 la 1.251 mil lei în S1 2020, potrivit Raportului menționat. La veniturile din exploatare, se înregistrează o scădere cu 23% comparativ cu S1 2010. “Veniturile din exploatare au scăzut în primul semestru al anului față de aceeasi perioadă a anului 2019, ca urmare a hidraulicității scăzute și a diminuării prețului mediu de vânzare ca urmare a efectelor COVID-19, precum si faptul ca Hidroelectrica a fost obligată să vândă și mai multă energie electrică pe piața reglementată decât în semestrul I al anului 2019 și la un preț și mai mic. Acest lucru a dus și la diminuarea cheltuielilor de exploatare”, se precizează în informarea Consilului de Supraveghere.

Totodată, în primul semestru este raportată o diminuare a numerarului net aferent activității de exploatare în perioada Q1- 2020 vs. Q1- 2019,  cauzată, în principal, din scăderea prețului mediu de vânzare a energiei electrice în 2020 vs. 2019 ca urmare a efectelor COVID19.

În schimb, investițiile au crescut în primul semestru al anului în curs, la 53.517 mii lei comparativ cu 40.607  mii lei în S1 2019. Acționarii Hidroelectrica au aprobat, în luna iunie, actualizarea Strategiei investiționale a SPEEH Hidroelectrica.

Despre planurile de investiții ale Hidroelectroca, conform strategiei, citiți în articolul publicat de InvesTenergy:

Hidroelectrica:  Proiectele Enescu – achiziția Grupului CEZ România și Scorilo – achiziția activelor UCMR Reșița

Proiectele Enescu – achiziția Grupului CEZ România: La data de 25.06.2020, Hidroelectrica a depus în Consorțiu cu Electrica și SAPE, oferta angajantă pentru Grupul CEZ România, respectiv întreg perimetrul tranzacției, și anume: RES Tomis Team SA, Odiviu Development SRL, MW Team Invest SRL (RES), CEZ Vânzare SA (furnizare) și CEZ România SA (servicii). Conultantul Hidroelectrica în această tranzacție este  Asocierea formată Ernst&Young SRL, Ernst&Young doo Beograd și Ernst&Young Advisory (EY).

Prin Hotărârea AGA nr. 10/25.06.2020 s-a aprobat întocmirea și depunerea unei oferte angajante a Hidroelectrica, singură sau în consorțiu, în cadrul procesului de vânzare (M&A) a grupului CEZ, condiționată de aprobarea ulterioară a acesteia de către AGA. Tot prin această Hotărâre a AGA s-a aprobat partenerul cu care Hidroelectrica va forma un Consorțiu și va depune o ofertă angajantă pentru întreg perimetrul în cadrul procesului de vânzare (M&A) a Grupului CEZ România.

În proiectul Scorilo – achiziția activelor UCMR Reșița, consultantul Hidroelectrica  este Ernst&Young SRL, câștigător al procedurii de selecție derulate. Conducerea Hidroelectrica a decis că este oprtună analiza preluării dotărilor și mașinilor unelte care pot asigura realizarea lucrărilor de modernizare și mentenanță a hidroagregatelor și echipamentelor hidromecanice necesare companiei, în vederea fundamentării acestei acțiuni strategice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *