Hidroelectrica nu duce grija certificatelor verzi! A vândut până la ultimul certificat din dotare, când ceilalți în piață stau cu stocurile la păstrare! 

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Hidroelectrica nu duce grija certificatelor verzi! A vândut până la ultimul certificat din dotare, când ceilalți în piață stau cu stocurile la păstrare! 

Este interesant de urmărit evoluția tranzacțiilor pe Piața Contractelor Bilaterale a Certificatelor Verzi – PCBCV administrată de OPCOM. Pe parcursul anului trecut, au fost nenumărate sesiunile lipsite total sau majoritar de tranzacții! Practic, rata de succes a sesiunilor de licitaţie organizate pe PCCBCV a fost de 13,37% la nivelul anului trecut, potrivit datelor OPCOM. Realitatea ultimului an, recunoscută de oficialii Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE,  se prezintă astfel: se ofertează de la 8 dimineaţa şi până la 17 după-amiaza, în medie din 5 în 5 minute, iar din cele câteva sute de tranzacţii zilnice nu se finalizează decât 4-5, în zilele bune (tabloul a fost descris de vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, în cadrul unei conferințe pe teme de energie).

automated-trading

Conștiincioși, producătorii de energie din sectorul regenerabilelor generează, în permanență, o sumedenie de oferte către OPCOM, care le publică, după care au loc sesiunile de tranzacționare, care însă se anulează, motivul fiind că nu se prezintă nimeni să cumpere certificatele verzi! Așa s-a ajuns ca, la final de an 2015, excedentul de  certificate verzi să fie de peste 5 milioane buc.

În condițiile date, există totuși companii care excelează pe PCBCV, în timp ce cei mai mulți dintre producători reușesc să-și vândă o mică parte din  certificatele verzi fiind deținătorii unor stocuri impresionante.  Hidroelectrica însă nu duce grija certificatelor verzi!

Succes deplin pentru cei de la Hidroelectrica, care au reușit să-și vândă toate certificatele verzi (CV) – respectiv 69.000 buc. în 2015. Conform datelor  Transelectrica, pentru Hidroelectrica s-au emis la 11 luni, în 2015,  68.107 CV! Cum reușește Hidroelectrica să vândă toate certificatele când restul actorilor din piață se căznesc, dar fără sorți de izbândă? O întrebare la care ar putea să răspundă reprezentanții ANRE, care tocmai ce desfășoară un control de rutină pe piața certificatelor verzi!

Potrivit unei situații a certificatelor verzi vândute de Hidroelectrica în perioada aprilie 2015 – ianuarie 2016, patru sunt beneficiarii, și anume: Enel Energie Muntenia , care a cumpărat 29.000 CV în 4 sesiuni de tranzacționare, organizate toate în data de 24 iunie 2015. Enel Energie a achiziționat 8.000 CV în două sesiuni din data de 16 septembrie 2015, iar Complexul Energetic Hunedoara s-a ales cu 30.000 CV de la Hidroelectrica în sesiunea din data de 10 septembrie. Recent, compania a mai vândut Romgaz 2.000 CV. În total, 69.000 CV, vândute de Hidroelectrica fără prea mari bătăi de cap după cum au decurs sesiunile de tranzacționare, printre puținele de succes pe PCBCV – OPCOM!

Sunt de invidiat specialiștii de la Hidroelectrica, cărora am putea să le spunem pe bună dreptate „băieți deștepți”, cum reușesc să vândă până la ultimul certificat verde din dotare, când ceilalți în piață stau cu stocurile la păstrare!

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Un comentariu la “Hidroelectrica nu duce grija certificatelor verzi! A vândut până la ultimul certificat din dotare, când ceilalți în piață stau cu stocurile la păstrare! ”

  1. Toate sunt companii de STAT,sau cu cota parte.Toate sunt aranjamente.Aici e rost de DNA…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *