Hidroelectrica nu se listează în 2017! Președinte CS: Ministerul Energiei vrea să schimbe procedura ca banii să meargă la bugetul statului

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Hidroelectrica nu se listează în 2017! Președinte CS: Ministerul Energiei vrea să schimbe procedura ca banii să meargă la bugetul statului

Listarea Hidroelectrica nu va avea loc în acest an!, consideră Andreea Lambru, președintele Consiliului de Supraveghere provizoriu al Hidroelectrica. Guvernul Grindeanu dorește listarea la bursă a Hidroelectrica, dar vrea să schimbe procedura și să se asigure că banii rămân la bugetul de stat. “Ministerul Energiei pregătește o hotărâre de Guvern prin care va schimba procedura de listare la bursă a Hidroelectrica, astfel încât banii să rămână la bugetul de stat, ceea ce va însemna că procesul nu va mai avea loc în acest an”, a declarat Andreea Lambru în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și: Consiliul de Supraveghere provizoriu al Hidroelectrica are al doilea Președinte în nici două săptămâni: Liviu Nistoran a fost înlocuit de Andreea Lambru!

În opinia sa, este preferabilă metoda de listare prin care banii merg la bugetul de stat, adică listarea directă a unui pachet de 15% din acțiunile deținute de Ministerul Energiei. Potrivit procedurii de listare a Hidroelectrica, aprobată de Guvern în 2013, adică prin majorare de capital, fondurile rămân în bugetul companiei.

“Vă răspund din punctul meu de vedere și ținând cont de faptul că nu am un mandat din partea Ministerului Energiei: este preferabilă vânzarea directă de acțiuni. Hidroelectrica în momentul de față are suficienți bani pentru investiții. Mai mult de atât nu cred că putem investi pe anul în curs, nu vom putea cheltui nici banii pe care îi avem, drept urmare este mai binevenit (ca fondurile să meargă — n.r.) la bugetul de stat”, a precizat Lambru.

Susținător vehement al noului președinte CS provizoriu, Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei, a declarat că Hidroelectrica ar putea obține un miliard de euro din listarea la bursă, dacă procesul ar fi derulat în acest an, însă acești bani ar trebui să meargă la bugetul de stat, întrucât producătorul de energie nu are nevoie de aceste fonduri.

“Hidroelectrica are rezerve de 2,2 miliarde de lei, adică 500 de milioane de euro cash în depozite bancare. Hidroelectrica poate fi listată la un multiplu EBITDA de 15-20 de ori, ori asta înseamnă o valoare a companiei între 7,5 și 10 miliarde de euro. Înseamnă că, la o listare de 15%, anul acesta în conturile Hidroelectrica sau în trezoreria Ministerului de Finanțe poate să mai intre un miliard de euro”, a spus deputatul ALDE Borza.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *