Hidroelectrica se luptă cu deșeurile. Apel  pentru sancționarea poluatorilor

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic Hidroelectrica se luptă cu deșeurile. Apel  pentru sancționarea poluatorilor

În ultima perioadă, Hidroelectrica se confruntă cu problema cantităților mari de deșeuri aduse de apele mari în zona lacului de acumulare Izvorul Muntelui (Bicaz). “Topirea zăpezilor și ploile din această primăvară au antrenat deșeurile aruncate de riverani și turiști pe malurile râului Bistrița și a afluenților acestora. Hidroelectrica face și în acest an eforturi uriașe pentru ecologizarea lacului și pentru reducerea cantităților de deșeuri plutitoare al căror impact este semnificativ atât pentru mediu, cât și pentru randamentul hidroagregatelor”, se precizează într-un comunicat al companiei.

Acțiunile Hidroelectrica presupun colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor plutitoare din zona fronturilor de retenție ale hidroecentralei Dimitrie Leonida (Stejaru). Numai în ultimele zile angajații societății au strâns cca. 200 de saci, cu un volum de 240 de litri fiecare, cu gunoaie aduse de ape în perimetrul barajului. Lucrările sunt în desfășurare la acest moment, acțiunea fiind departe de finalizare, și se realizeză atât cu resurse proprii – angajați și echipamente (bărci, greifere, macarale), cât și cu sprijin extern, prin firme specializate. Hidroelectrica estimează pentru anul 2018 un efort financiar de 141.463,78 lei pentru ecologizarea Lacului Izvorul Muntelui.

Potrivit comunicatului, Hidroelectrica luptă an de an la Bicaz cu consecințele poluării – o face ca parte a preocupărilor societății legate de mediu și pentru evitarea problemelor tehnice ce ar putea fi cauzate turbinelor de aspirarea deșeurilor, însă responsabilitatea rezolvării de esență a problemei cade în sarcina autorităților care ar trebui să acționeze mult mai hotărât, să aplice legile și să nu mai permită escaladarea degradării mediului. Situația poluării din zona râului Bistrița este una de notorietate.

“Facem un apel către autoritățile publice locale, către Administrația Națională „Apele Romane” și Garda Națională de Mediu să își exercite prerogativele legale ferm și în mod constant, pentru a identifica autoriilor reali ai poluării și pentru a interveni pentru limitarea gradului de degradare a mediului din zonă. Principiul care ar trebui implementat este acela că ”poluatorul plăteșe”, ori în cazul societății noastre, acest lucru nu se aplică. Majoritatea lacurilor de acumulare sunt invadate de deșeuri iar adevărații poluatorii rămân anonimi și scapă nepedepsiți, deși ar trebui sancționați drastic. Milităm de asemenea pentru educarea populației în ceea ce privește respectarea mediului înconjurător”, a declarat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

În anul 2017 cantitatea de deșeuri colectată a fost de doar o tonă, deoarece regimul precipitatiilor a fost relativ scăzut, însă  în anul 2016 – prin forțe proprii și prin acțiuni de voluntariat desfășurate cu sprjinul ONG-urilor, s-au colectat 50.5 tone de deșeuri de pe malul lacului Izvorul Muntelui. În trecut deșeurile astfel recuperate nu au fost acceptate de catre colectorii autorizați ca fiind reciclabile, astfel că Hidroelectrica a fost nevoită să suporte costuri importante pentru depozitarea temporară și eliminarea acestora.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *