Hidroelectrica, a treia zi fără Directorat. Ce fac acționarii? Ministerul Energiei acuză Fondul Proprietatea că blochează activitatea companiei

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Hidroelectrica, a treia zi fără Directorat. Ce fac acționarii? Ministerul Energiei acuză Fondul Proprietatea că blochează activitatea companiei

A treia zi de când compania Hidroelectrica a rămas fără conducere, după cum a relatat în premieră InvesTenergy (citește și: NEWS ALERT. Situație fără precedent: Hidroelectrica a rămas fără conducere!), a reacționat și acționarul majoritar – Ministerul Energiei, aruncând vina pe acționarul minoritar – Fondul Proprietatea pentru această situație. Reprezentanții ministerului au comunicat că Fondul Proprietatea blochează activitatea Hidroelectrica, motivând că a refuzat (Oana Truță – n.red) să participe la şedinţele Consiliului de Supraveghere pentru desemnarea componenţei Directoratului companiei.

„Ministerul Energiei, în calitatea sa de acţionar majoritar la Hidroelectrica, îşi exprimă public îngrijorarea în legătură cu posibilele pierderi financiare ale companiei, ca urmare a blocajului ce se prefigurează la nivelul managementului celei mai mari companii energetice de stat din România. Pentru o corectă înţelegere publică a situaţiei precizăm că mandatele actualilor membri ai Directoratului Hidroelectrica au expirat începând cu data de 25 iunie 2017, compania funcţionând în ultimele două zile fără acest for de conducere”, se arată în comunicat.  În această situaţie de dezechilibru s-a ajuns ca urmare a refuzului constant al reprezentantului Fondului Proprietatea de a participa la şedinţele Consiliului de Supraveghere (CS), programate anterior datei de 25 iunie 2017, susțin oficialii Ministerului Energiei. Pe ordinea de zi a întrunirilor CS au figurat propunerile de completare a numărului de membri ai CS şi de numire a membrilor Directoratului Hidroelectrica.

Potrivit Legii 31/1990 şi a statutului Hidroelectrica, o decizie a CS se poate lua în prezenţa a minimum cinci membri din totalul de şapte, condiţie pentru asigurarea cvorumului.  Doi dintre membrii CS au demisionat și cvorumul este asigurat numai cu participarea Oanei Truță, reprezentanta FP. „În prezent, în urma demisiei a doi membri, în CS activează doar cinci membri. Astfel, prezenţa reprezentatului Fondului Proprietatea în CS este absolut necesară pentru asigurarea cvorumului de şedinţă, în vederea numirii membrilor Directoratului. În lipsa cvorumului în CS cauzat de neprezentarea membrului FP, Ministerul Energiei, în calitate sa de acţionar majoritar al Hidroelectrica, a propus o nouă soluţie pentru depăşirea acestei situaţii de impas”, se precizează în comunicat.

Cea mai recentă soluţie avansată de acţionarul majoritar a fost organizarea AGA pentru ocuparea posturilor vacante din CS, în conformitate cu prevederile Art. 121 din Legea 31/1990, aceasta afost însă respinsă de Fondul Proprietatea.”Precizăm că activitatea Directoratului are un impact major asupra performanţelor tehnice, economice, financiare ale Hidroelectrica. În plus, Directoratul reprezintă compania de stat în relaţia cu terţii şi aprobă contracte, inclusiv cele de comercializare a energiei electrice pe bursă, de investiţii şi mentenanţă etc. Ca atare, Ministerul Energiei solicită Fondului Proprietatea, şi pe această cale, să îşi exercite calitatea de acţionar al Hidroelectrica şi să contribuie, alături de statul român, la deblocarea situaţiei din companie”, afirmă reprezentanții Ministerului Energiei în comunicat.

Ministerul Energiei a transmis două adrese către FP solicitând acordul pentru convocarea Adunării Generale a Acţionarilor. Răspunsul a fost negativ…Surse autorizate susțin că Fondul Proprietatea dorește schimbarea Consiliului de Supraveghere provizoriu și până la numirea unui Directorat în baza OUG 109 să se prelungească mandatele actualilor membri cu 4 luni.  Totodată, să se aducă la cunoștința acționarului minoritar ordinea de zi a CS cu cel puțin două zile înainte de ședință…Răspunsul ministerului la cererea FP este tot negativ. Nu se poate să interveni când este vorba de numiri politice!

Ceea ce înseamnă că, în lipsa unei înțelegeri între acționari, Hidroelectrica rămâne, în continuare, fără conducere…Activitatea este astfel blocată  onor acționarilor!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *