ICCJ: Rechizitoriul în dosarul Romgaz, nelegal

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic ICCJ: Rechizitoriul în dosarul Romgaz, nelegal

Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis că rechizitoriul din dosarul Romgaz este nelegal, excluzând din materialul probator zeci de înregistrări şi documente şi stabilind trimiterea acestuia către DIICOT pentru ca procurorii să remedieze neregularităţile, scrie Mediafax.

Instanţa supremă a constatat neregularitatea rechizitoriului realizat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Structura Centrală, Secţia de combatere a criminalităţii organizate, „în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute prin actul de sesizare a instanţei în sarcina inculpaţilor Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionaşcu Lucia şi S.C. Interagro S.A., precum şi indicarea şi analiza mijloacelor de probă”.Totodată, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au constatat nulitatea în cazul a zeci de convorbiri, înregistrări şi comunicări, a mai multor acte financiar-contabile sau extrase de cont, stabilind ca acestea să fie excluse din materialul probator. Instanţa a decis şi excluderea din rechizitoriu a declaraţiilor unor experţi contabili.

În final, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să transmită încheierea motivată structurii centrale a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru ca procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor sau dacă solicită restituirea cauzei. Decizia instanţei supreme a fost pronunţată, luni, în camera de consiliu şi poate fi contestată, relatează Mediafax.

Dosarul Romgaz, în care sunt investigate infracţiuni de delapidare a companiei, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în 9 iunie 2017, printre cei judecaţi fiind fostul ministru Adriean Videanu şi omul de afaceri Ioan Niculae. Alături de cei doi sunt judecaţi şi Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Stancu, Marius Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică Interagro, acuzaţiile fiind de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

„Grupul infracţional organizat a funcţionat până la sfârşitul anului 2010 şi a urmărit obţinerea de beneficii materiale de către liderul grupului prin intermediul societăţii controlate de acesta -SC Interagro S.A. Astfel, în vederea realizării scopului grupului infracţional s-a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA (ce s-a constituit parte civilă în prezenta cauză), în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obţinerea în mod ilicit de discount-uri comerciale la care SC Interagro SA nu era îndrituită a le obţine. Mecanismul infracţional presupunea ca gazele naturale să fie însuşite din patrimoniul părţii civile de către persoanele cu funcţii de conducere, ce au calitatea de subiecţi activi respectiv de administratori, pentru altul: pentru societatea controlată de către liderul grupului respectiv Interagro S.A”, transmitea DIICOT într-un comunicat de presă.

Prejudiciul total adus Romgaz este de 282.630.330,49 lei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *